Ilmasto ja luonto

Ilmasto ja luonto ovat keskeisessä asemassa Finnfundin työssä kehitysrahoittajana ja vaikuttavuussijoittajana.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat aikamme kaksi suurta globaalia kriisiä. Ne aiheuttavat merkittäviä uhkia planeetan hyvinvoinnille sekä yhteiskuntien ja talouden kestävälle kehitykselle. Niiden vaikutukset ovat jo näkyvissä eri puolilla maailmaa.

Uskomme, että yksityisellä sektorilla ja sijoittajilla on tärkeä tehtävä uusien, ympäristöystävällisten liiketoimintamallien ja ratkaisujen kehittämisessä, niiden käyttöönotossa, soveltamisessa ja edistämisessä. Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja ilmastoviisaiden toimintatapojen käyttöönotto luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vähentää liiketoimintariskejä.

Voit löytää esimerkkejä työstämme ilmaston ja luonnon hyväksi vaikuttavuustarinoistamme.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat aikamme kaksi suurta globaalia kriisiä. Kuva: Shutterstock

Jokainen sijoitus arvioidaan

Finnfund arvioi jokaisen investoinnin ilmastovaikutuksia sekä ilmastoon, luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia ennen investointipäätöstä sekä seuraa niitä vuosittain koko investoinnin elinkaaren ajan.

Arvioinnissa tarkastellaan sekä ilmastonmuutoksen fyysisiä että siirtymäriskejä kaikille suorille sijoituksille. Pyrimme tunnistamaan myös tarpeita ja mahdollisuuksia ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä liiketoiminnan näkökulmasta että siitä näkökulmasta, miten yrityksen liiketoiminta voi tukea asiakkaiden ja ympäröivän yhteiskunnan sopeutumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Riskien ja mahdollisuuksien arviointiprosessia selitetään tarkemmin tässä artikkelissa ja vuosikertomuksissamme.

Luonnon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien riskien osalta keskitytään fyysisiin riskeihin. Tällä hetkellä riskien arviointimenetelmät kattavat suorat riskit ja vaikutukset sekä jossain määrin myös toimitusketjuun liittyviä riskejä. Luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvien riskien arvioinnissa hyödynnetään IFC:n ympäristö- ja yhteiskuntavastuun standardeja. Mikäli riskejä havaitaan, sijoituskohteiden on noudatettava lieventämishierarkian käytäntöjä ja laadittava suunnitelmat, jotka varmistavat vähintään luonnon monimuotoisuuden nettotappion välttämisen.

Finnfund arvioi kaikkien sijoitustensa ilmastovaikutukset sisältäen päästöt sekä vältetyt päästöt energiainvestointien osalta ja hiilen sidonnan metsäinvestointien osalta. Lisäksi Finnfund mittaa ilmastovaikutuksia vuosittain koko sijoitussalkun tasolla, ja tulokset julkaistaan vuosikertomuksessa. Finnfundin hiililaskennan taustalla on tavoite ymmärtää entistä paremmin sijoitusten ilmastovaikutuksia. Kerromme lisää metodologiasta ja laskentaprosessista tässä artikkelissa (englanniksi).Samat periaatteet riskien ja mahdollisuuksien arvioinnissa pätevät myös rahastosijoituksissa osalta, mutta arvioinnin voi tehdä joko Finnfund tai rahasto. Hyödynnämme investoinnin elinkaaren aikana useita ilmastoon ja luontoon liittyviä työkaluja, joista yksi uusimmista on Planetary Boundaries Investing Framework. Kyseessä on työkalu investointien myönteisten planetaaristen vaikutusten arviointiin ja seurantaan sekä kielteisten vaikutusten hallintaan. Tämä tukee myös Finnfundin strategista tavoitetta innostaa muita sijoittajia ja mobilisoida yksityistä rahoitusta kestävään kehitykseen.

Finnfundin sijoitukset ovat osa Suomen ilmastorahoitusta, johon sisältyy myös ilmastotoimia tukeva virallinen kehitysapu.

A person holding a bird
SiFinnfund on rahoittanut vuodesta 2022 lähtien nicaragualaisen MLR Forestalin pilottihanketta. Tavoitteena on ennallistaa 554 hehtaaria heikentynyttä metsää alueella, jossa mahdollisuudet luonnon monimuotoisuudelle ovat merkittävät. Kuva: Finnfund

Sitoumuksemme ilmaston ja luonnon hyväksi

Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen hillitseminen sekä sopeutumisen ja resilienssin tukeminen ovat Finnfundin keskeisiä tavoitteita ja kehitystuloksia. Olemme sitoutuneet tukemaan ilmastotoimia, vahvistamaan luonnon hyvinvointia ja monimuotoisuutta sekä vähentämään ilmasto-, luonto- ja monimuotoisuusriskien vaikutuksia sijoitustoiminnassamme.

Strategiassamme (2024–2027) sitoudumme edelleen kohdentamaan puolet kaikista uusista sijoituksistamme ilmastoa ja luontoa vahvistaviin hankkeisiin. Raportoimme tavoitteen etenemisestä vuosikertomuksessamme.

Sitoumuksemme heijastuu sijoitusstrategiaamme ja keskittymisessämme tiettyihin toimialoihin, kuten uusiutuvaan energiaan, metsätalouteen, maatalouteen ja rahoituslaitoksiin, joista jälkimmäiseen kuuluu myös mikrorahoitus. Kerromme tästä lisää toimialakohtaisissa muutosteorioissamme.

Pyrimme entistä systemaattisempaan, yhdenmukaisempaan ja läpinäkyvämpään raportointikäytäntöön sekä omassa toiminnassamme että kannustamme rahoittamiamme yrityksiä ja muita sijoittajia toimimaan samoin. Finnfundin ilmastoon ja luontoon liittyvät raportit, jotka ovat linjassa Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) ja Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) -viitekehysten kanssa, löytyvät vuosiraporteistamme.

Olemme myös tehneet erillisen ilmasto- ja energialinjauksen sekä luonto- ja luonnonmonimuotoisuuslinjauksen, jotka tarkentavat ja ohjaavat lähestymistapaamme.

Kirjoituksia aiheesta

Person standing in green landscape

Suoja-alueet ja digitalisaatio – konkreettisia tekoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi 

Monilla aloilla on enenevässä määrin herätty luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviin kysymyksiin, ja syystäkin.…

Terhi Koipijärvi: Strategista ajattelua, ei hallintohumppaa

Mikä on hallitustyöskentelyssä tärkeintä? Miten vetää raja operatiivisen ja strategisen ajattelun välille? Miten välttää…

Sampsa Auvinen: Kriisi muokkaa vanerin maailmanmarkkinoita

Voiko tämä olla totta? Moderni tehdas tuottamassa korkealaatuista FSC-sertifioitua vaneria Ghanassa? Kun näytin Dubai…

Metsäkeskustelussa kannattaa katsoa myös maailmalle

Suomi valmistelee kansallista, vuoteen 2035 ulottuvaa metsästrategiaa, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Visioksi…

Sijoittaminen metsiin on avain hiilineutraaliin tai jopa hiilinettonegatiiviseen sijoitussalkkuun

Maailman metsäpäivää vietetään 21.maaliskuuta. Ymmärrys metsien merkityksestä on ilmastonmuutoksen edetessä kasvanut ja myös sijoittajat…

Suomella on tärkeä rooli maailman metsäkadon pysäyttämisessä

Suomen tulee rahoittaa metsä- ja luontokadon pysäyttämistä, edistää metsien kestävää käyttöä ja hallinnointia osana…

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen = investointi?

Ilmastonmuutoksen sopeutuminen yksityisen sektorin rahoituksessa – miten sopeutuminen määritellään ja miten siitä tulee sijoitus?…

Uutisia aiheesta

Green leaf. Photo credit Shutterstock

Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen 200 miljoonan euron vihreän ja kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainat

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen lähes 200 miljoonan euron vihreän ja…

Uusi linjaus ohjaa Finnfundin sijoitustoimintaa luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa

Kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on ottanut käyttöön linjauksen, joka kiteyttää ne periaatteet ja tavoitteet,…

Puhutaan luonnon monimuotoisuudesta – Finnfundin uusi linjaus valmisteilla

“Biodiversiteetti tarkoittaa elämää ja sen suojelua kaikissa muodoissaan,” kiteytti väitöskirjatutkija ja luontojalanjälkiryhmän johtaja Sami…

Finnfund laskee liikkeeseen 100 miljoonan euron vihreän joukkovelkakirjalainan

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund laskee liikkeeseen 100 miljoonan euron vihreän joukkovelkakirjalainan. Kymmenen vuoden…

Puhdas energia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa – mistä ratkaisuja investointivajeeseen?

Finnfund järjesti yhdessä EEP African ja Finnpartnershipin kanssa keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, jossa jaettiin kokemuksia puhtaan energian…

Finnfund ja MLR Forestal vahvistavat luonnon monimuotoisuutta Nicaraguassa

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund ja MLR Forestal, nicaragualainen peltometsätalouteen keskittynyt yhtiö, ovat käynnistäneet…

Finnfund laskee liikkeeseen 75 miljoonan euron kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainan

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund laskee liikkeeseen 75 miljoonan euron kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainan. Kolmen…

Finnfund julkaisee kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainojen viitekehyksen

Suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund  on julkaissut kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainojen viitekehyksen (Sustainability Bond Framework). Se vahvistaa…

Sijoittaminen metsiin on avain hiilineutraaliin tai jopa hiilinettonegatiiviseen sijoitussalkkuun

Maailman metsäpäivää vietetään 21.maaliskuuta. Ymmärrys metsien merkityksestä on ilmastonmuutoksen edetessä kasvanut ja myös sijoittajat…

Finnfund käynnistää kansainvälisen metsäaloitteen – tavoitteena sijoittaa 500 miljoonaa dollaria Afrikan kestävään metsätalouteen

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on käynnistänyt yhdessä kolmen muun sijoittajan kanssa aloitteen, jonka…

Finnfund mukaan ilmastonmuutoksen sopeutumista ja ilmastokestävyyttä lisäävään aloitteeseen

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on liittynyt mukaan kansainvälisten kehitysrahoittajien aloitteeseen, jonka tavoitteena on…