Vaikuttavuus

Vastuullisilla yrityksillä on tärkeä tehtävä maailman suurten haasteiden, kuten köyhyyden, epätasa-arvon, ilmastonmuutoksen ja luontokadon ratkaisemisessa.

Sijoitamme vaikuttavuuteen

Finnfundin missio kehitysrahoittajana ja vaikuttavuussijoittajana on rakentaa kestävämpää tulevaisuutta ja luoda pysyviä vaikutuksia sijoittamalla yrityksiin, jotka ratkaisevat globaaleja kehityshaasteita.

Vastuullisilla yrityksillä on tärkeä tehtävä maailman suurten haasteiden, köyhyyden, epätasa-arvon, ilmastonmuutoksen ja luontokadon ratkaisemisessa, ja ne mahdollistavat kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen vuoteen 2030 mennessä.

Kannustamme kohdeyrityksiämme jatkuvasti kehittämään vastuullisia toimintatapoja, jotka tukevat ihmisten, ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvointia.

Vaikuttavuuden luominen Finnfundissa.

Finnfundin salkku vähensi päästöjä 98 000 tCO₂e-ekv. (2022)

Finnfundin rahoittamat yritykset myönsivät 5 395 000 mobiililainaa, joista 75 % naisille (2022)

Vuosikertomus 2023

Finnfundin salkussa oli oli 198 sijoituspäätöstä 53 eri maassa (2023)

Vaikuttavuus edellyttää vastuullisuutta ja kannattavuutta

Me uskomme, että vastuullisuus on vaikuttavuuden perusedellytys. Kestävät ja vastuulliset liiketoimintatavat lisäävät yritysten arvoa ja auttavat luomaan myönteisiä vaikutuksia. Ne ovat olennainen osa riskinhallintaa ja auttavat varmistamaan, että niin sanottu  do no harm -periaate toteutuu. Samalla ne tekevät yllättävien riskien ja vaikutusten ennakoinnista helpompaa, parantavat yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja vahvistavat yhteiskunnallista hyväksyntää toiminnalle.

Lisäksi vastuulliset, ympäristön, ihmisten ja talouden kannalta kestävät toimintatavat parantavat tyypillisesti yrityksen taloudellista ja tuotannollista tehokkuutta, lisäävät työntekijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista yritykseen sekä tuovat kilpailuetua.

Koska rahoitamme yksityisiä yrityksiä, on taloudellinen kannattavuus olennainen tekijä. Jos yrityksen liiketoiminta ei ole kannattavaa, se ei saa aikaan toivottuja kehitysvaikutuksia. Rahoitettavan yrityksen liiketoimintamallin toimivuus on siksi jokaisen Finnfundin investointipäätöksen perusedellytyksenä.

Finnfundin jokaisen investoinnin tulee täyttää kolme kriteeriä: kehitysvaikutukset, vastuullisuus ja taloudellinen kannattavuus. Nämä tekijät ovat myös olennainen osa investointiprosessiamme.

Suurin osa rahoittamistamme yrityksistä on myös mukana paikallista yhteisöä kehittävissä hankkeissa ydinliiketoimintansa ohella. Näin tekevät usein etenkin yritykset, jotka toimivat syrjäisellä maaseudulla, jossa on heikko julkisten palveluiden verkosto.

OP Finnfund Global Impact Fund I on Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto. Finnfundin Kaisa Alavuotunki kertoo vaikuttavuussijoittamisesta. Video: OP Group

Innostamme muita mukaan

Useat hankkeet, jotka voisivat saada aikaan merkittäviä kehitysvaikutuksia, eivät ikinä toteutuisi ilman Finnfundin ja muiden kehitysrahoittajien myöntämää pitkän aikavälin rahoitusta. Finnfundin rahoitus toimii usein myös vipuvartena ja mobilisoi hankkeisiin mukaan kaupallista rahoitusta.

Lisäksi pyrimme mobilisoimaan rahoitusta vauhdittaaksemme kestävää kehitystä ja ilmastotoimia kehitysmaissa. Yksityisen pääoman osuuden lisääminen rahoituksessamme on myös yksi strategisista tavoitteistamme.

Kohti kestävän kehityksen tavoitteita

Kestävää kehitystä ja hyvinvointia kaikille, kaikialla maailmassa? YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 Agenda 2030:n ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisesta vuoteen 2030 mennessä. Alusta alkaen on ollut selvää, että yritykset on saatava mukaan: kehitysmaiden on arvioitu tarvitsevan uusia investointeja jopa 4 000 miljardin Yhdysvaltain dollarin verran. Finnfund on Suomen valtion yksi työkalu tämän rahoituksen mobilisoimiseen.

On myös selvää, että yritykset eivät voi yksin ratkaista kaikkia kehityshaasteita – erilaisia toimia ja toimijoita tarvitaan.

Olemme koonneet alla olevaan kuvaan esimerkkejä siitä, miten Finnfund edistää omalla toiminnallaan 17 kestävän kehityksen tavoitteen toteutumista.

Person inspecting the oxygen containers

Case: Hewatelen lääketieteellisen nestemäisen hapen tuotantolaitos mullistaa Kenian terveydenhuoltoa

Finnfundin ja neljän muun kansainvälisen sijoittajan 20 miljoonan dollarin sijoituksella valmistuu Itä-Afrikkaan ensimmäinen moderni…

Case: Fibertime – Verk­koyh­teys Ete­lä-Af­ri­kan köy­him­mil­le alueil­le

No­kian Ete­lä-Af­ri­kan maa­joh­ta­ja To­ni Pel­leg­ri­no: ”Suo­ma­lai­nen tek­no­lo­gia ja osaa­mi­nen on kään­ne­koh­ta ko­ko Af­ri­kan yh­dis­tä­mi­sel­le…
Employee of EthioChicken working in a hen house and holding and egg carton

Case: EthioChicken – Ruokavarmuutta ja elämänlaatua parantamassa myllerryksen keskellä

”Ostin kotitaloustavaroita ja maksoin lasteni koulumaksut myymällä kananmunia.” Tämä on yksi 28-vuotiaan naispuolisen vastaajan…
Two paramedics carrying a patient to an ambulance

Case: CIM Santé Group kehittää Marokon yksityistä terveydenhuoltosektoria

Marokon nykyisellä terveydenhuoltojärjestelmällä on edelleen rajalliset resurssit, vaikka sairaanhoidon tarve kasvaa. Maassa on kuitenkin…
Kuvassa Zhanna Zhakupova

Case: Bopa edistää taloudellista osallisuutta ja naisten johtajuutta Aasiassa

Määrätietoisella työllä johtajaksi Zhanna Zhakupova on Microfinance Organization Asian Credit Fund LLC:n (ACF) toimitusjohtaja ja…
Kuvassa Esther Mwakali, Penda Healthin aluepäällikkö

Case: ”En tiennyt olevani luontainen johtaja” – Penda Healthissä Esther Mwikalin lahjat huomattiin

Määrätietoisella työllä johtajaksi Esther Mwikali aloitti Penda Healthissä vuonna 2015 työskenneltyään sitä ennen nairobilaisessa sairaalassa.…
Person using a sewing machine and a child standing behind the person

Case: Jumo tuo pankkipalvelut kännykkään

”On ongelma, ettei ihmisillä ole mahdollisuutta säästää tai saada lainaa” Miten ompelija pystyy hankkimaan…
View of the nursery of MLR Forestal

Case: MLR Forestal – Kestävää metsätaloutta Nigaraguassa

”Tämä on luonnon monimuotoisuuden kannalta aivan uskomaton paikka”, tiivistää Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntija Harold Gordillo.…

Case: Miro Forestry näyttää tietä vastuullisille istutusmetsille Länsi-Afrikassa

Ghanan luonnonmetsät vaarassa loppua 2030 mennessä Viimeisten sadan vuoden aikana metsänhoito on Länsi-Afrikassa tarkoittanut…
Photo of group of women with Purvi Bhavsar

Case: Nais­joh­ta­juut­ta mik­ro­ra­hoi­tu­sa­lal­la

Purvi Bhavsar on Pahal Financial Services Private Limited -yhtiön toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista. Pahal…
three persons sitting down at the porch

Case: The New Forests Company – Yhteiskuntakysely antoi arvokasta palautetta puiden kasvattajille

Onko yrityksen vaikutus yhteisöösi enemmän myönteinen vai kielteinen? Mikä on perheesi pääasiallinen tulonlähde? Mihin…
Landscape view of a large solar panels

Case: Valle Solar – Puhdasta aurinkoenergiaa Hondurasin maaseudulle

Aurinkoenergia korvaa tuontiöljyä ja luo työpaikkoja Puhdasta sähköä 480 000 eli lähes puolelle miljoonalle…
Man feeding fish from a boat. Throwing food to the water.

Case: Yalelo – Työntekijöiden ääni – videokyselyn pilotointi Sambiassa

”Mielestäni yksi monien yritysten laiminlyödyimmistä asioista on sen ymmärtäminen, mistä ihmiset tulevat. Oletamme, että…
KVTC worker leaning against a tree in a forest

Case: Kestävää metsätaloutta Tansaniassa

Suuressa osassa Afrikkaa metsätalous on lähinnä luonnonmetsien hävittämistä. Ympäristöarvoja tuhoutuu, mutta työtä ja toimeentuloa…
Oasis

Case: Oa­sis Cre­dit on Uz­be­kis­ta­nin en­sim­mäi­nen kan­sain­vä­li­ses­ti omis­tet­tu mik­ro- ja pie­ny­ri­tys­ten ra­hoit­ta­ja

”Näim­me täs­sä eri­no­mai­sen mah­dol­li­suu­den pa­ran­taa ta­lou­del­lis­ta osal­li­suut­ta” Vuonna 2021 Finnfund päätti lähteä mukaan perustamaan…

Case: Penda Healthissa urapolku on auki kaikille

Finnfund arvioi säännöllisesti sukupuolten tasa-arvon toteutumista salkkuyhtiöissään. Penda Health erottuu aina joukosta, sillä lähes…

Case: Sanergy – Kier­to­ta­lout­ta Nai­ro­bis­sa, käy­mä­lä­jät­tees­tä lan­noi­tet­ta ja re­hua

Heinäkuussa 2018 Kenian valtion ja yksityisen sektorin vesi- ja sanitaatioasiantuntijat esittelivät ”shit flow diagram”…
Naiset työskentelevät omenoiden käsittelylinjastolla

Case: Sil­ver­lands – Pa­rem­pia sa­to­ja ja tu­lo­ja pien­vil­je­li­jäl­le

Pa­rem­pia vil­je­ly­me­ne­tel­miä ja sa­dol­le os­ta­jia Afrikan maatalous nojaa voimakkaasti pienviljelijöihin ja tuottavuus on alhainen.…

Case: Twiga yhdistää kauppiaat ja ruuantuottajat

Sydämellisesti hymyilevä Naomi Wambui, 74, istuu kerrostalon portailla banaaneja täynnä oleva muovilaatikko vierellään. Olemme…

Case: BO­PA – Mik­ro­lai­na tuo vil­je­li­jäl­le tur­vaa Kam­bodžas­sa

”Rii­sin tuot­ta­ja­hin­ta on las­ke­nut ei­kä sääs­töä jää han­kin­toi­hin” Kambodžalainen Phom Oun on onnellinen. 500 Yhdysvaltain dollarin…

Case: Sanergyn kiertotalousmalli tukee maanviljelijöitä Keniassa

Luonnollista lannoitetta ja rehua toukista? Parempi sato ja pienemmät kustannukset? Kenialainen Sanergy tuottaa orgaanista…