Hyppää sisältöön
fi
en

26.8.2024

Uusi linjaus ohjaa Finnfundin sijoitustoimintaa luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa

Kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on ottanut käyttöön linjauksen, joka kiteyttää ne periaatteet ja tavoitteet, joiden pohjalta Finnfund pyrkii vahvistamaan luonnon hyvinvointia ja monimuotoisuutta sekä hillitsemään mahdollisia luonto- ja monimuotoisuusriskejä sijoitustoiminnassaan.

Linjauksen lähtökohtana on, että luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on merkittävä uhka maapallon hyvinvoinnille sekä yhteiskuntien ja talouden kestävälle kehitykselle. Yritykset ja sijoittajat voivat aktiivisesti suojella ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta omalla toiminnallaan. Vastaavasti luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen voi synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä vähentää liiketoiminnan riskejä.

”Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja ilmastonmuutos ovat aikakautemme suurimpia kriisejä, joiden vaikutukset näkyvät jo nyt eri puolilla maailmaa. Uskomme vakaasti siihen, että aktiivinen sijoittaja voi omalta osaltaan olla merkittävässä roolissa luonnon monimuotoisuuden edistämisessä”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.

”Tämä tarkoittaa sekä rahoituksen kanavoimista oikeille tahoille että osaamisen jakamista ja yhteistyötä rahoittamiemme yhtiöiden ja muiden rahoittajien kanssa. Tässä työssä me haluamme olla nyt ja myös tulevaisuudessa eturintamassa, Kangasniemi jatkaa.

Uusi linjaus täydentää Finnfundin vastuullisuuspolitiikkaa sekä aiemmin julkaistua ilmasto- ja energialinjausta.

”Luonnon monimuotoisuus on ollut Finnfundille jo useita vuosia tärkeä teema, mutta linjauksen myötä pyrimme selkeyttämään ja vahvistamaan tätä työtä edelleen”, kertoo Finnfundin kehitysvaikutusneuvonantaja Anne Valto.

Finnfund sitoutuu:

  1. Varmistamaan, että sen sijoituksilla ei ole kielteistä nettovaikutusta luonnon monimuotoisuuteen

Finnfund sijoittaa yrityksiin, joiden toiminta ei aiheuta kielteisiä nettovaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät riskit ja mahdollisuudet arvioidaan jokaisen sijoituspäätöksen osalta, ja niitä seurataan ja hallitaan koko sijoituksen elinkaaren ajan. Erityishuomiota kiinnitetään esimerkiksi kriittisten ja luonnontilaisten elinympäristöjen suojeluun sekä alkuperäiskansojen ja muiden paikallisten yhteisöjen oikeuksiin ja yhteistyöhön heidän kanssaan.

Finnfund on jo vuodesta 2005 lähtien arvioinut ja minimoinut luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä investoinneissaan kansainvälisen IFC Performance Standards -viitekehyksen avulla. Esimerkiksi vuonna 2023 lähes puolessa Finnfundin investoinneista tunnistettiin luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä, jotka vaativat aktiivista riskienhallintaa.

  1. Kehittämään ja edistämään luonnon monimuotoisuutta vahvistavia toimia

Finnfund etsii aktiivisesti sijoitusmahdollisuuksia sellaisiin yrityksiin, jotka edistävät Kunmingin-Montrealin maailmanlaajuisen luonnon monimuotoisuuskehyksen tavoitteita, kehittäen ja edistäen luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutosta hillitseviä toimenpiteitä.  Vaikutukset voivat olla suoria tai ne voivat vaikuttaa epäsuorasti luontokatoa ja ilmastonmuutosta aiheuttaviin ja vauhdittaviin tekijöihin. Niitä voivat olla esimerkiksi maankäytön muutokset, saastuminen tai luonnonvarojen kestämätön käyttö.

Finnfund on esimerkiksi jo vuodesta 2022 lähtien työskennellyt Nicaraguassa toimivan metsäyhtiö MLR Forestalin kanssa: projektin tavoitteena on ennallistaa 554 hehtaaria luontoarvoiltaan heikentynyttä metsää ja vahvistaa koko alueen luontoarvoja.

  1. Edistämään entistä systemaattisempaa, harmonisoitua ja läpinäkyvää raportointia liiketoiminnan vaikutuksista luontoon ja luontokatoon

Yhtenäiset, kansainväliset käytännöt luontoon ja luonnonmonimuotoisuuteen liittyvien riskien tunnistamiseen, seurantaan ja raportointiin ovat vasta vakiintumassa. Finnfund sitoutuu edistämään entistä systemaattisempia, harmonisoituja ja läpinäkyviä raportointikäytäntöjä sekä omassa toiminnassaan että kannustamaan rahoittamiaan yhtiöitä ja muita sijoittajia toimimaan samoin.

Tästä esimerkkinä on muun muassa Finnfundin sitoutuminen kansainväliseen Taskforce on Nature-related Financial Disclosures -aloitteeseen (TNFD). Lisäksi Finnfund kehittää uutta sijoitusten arviointityökalua, jolla voidaan arvioida ja seurata sekä sijoitusten myönteisiä että kielteisiä planetaarisia vaikutuksia. Keskustelut ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa ovat olleet keskeisessä roolissa myös linjauksen valmistelussa.

”Luontokadon vastainen taistelu vaatii yhteistyötä. Hyvien käytäntöjen ja osaamisen jakaminen ovat myös olennainen osa työtämme vaikuttavuussijoittajana, ja haluammekin kiittää kaikkia arvokkaista keskusteluista linjauksen valmistelussa”, päättää Finnfundin vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Alavuotunki.

Tutustu linjaukseen: Luonnon monimuotoisuus – Finnfund

Lue Anne Valton blogikirjoitus aiheesta englanniksi: Taking Finnfund’s biodiversity work to the next level – Finnfund

Lisätietoa:
Anne Valto, kehitysvaikutusneuvonantaja, p. 044 356 4590, anne.valto@finnfund.fi
Kirsi Pere, viestintäpäällikkö, p. 040 620 9767, kirsi.pere@finnfund.fi (media)

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta ja luomme pysyviä vaikutuksia sijoittamalla yrityksiin, jotka ratkaisevat globaaleja kehityshaasteita. Sijoitamme vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 yritykseen kehitysmaissa. Keskitymme erityisesti uusiutuvaan energiaan, kestävään metsätalouteen, maatalouteen, rahoitusalaan sekä digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset, sitoumukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,23 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on yhteensä 97 työntekijää Helsingissä ja Nairobissa. Lisätietoja osoitteessa www.finnfund.fi

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.