5.4.2019
Pankki puhelimessa ei ollutkaan vitsi
Moni asia meni uusiksi, kun etiopialaiskaverukset saivat ensimmäisen pankkitilinsä.
Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa on ilta. Työpäivän jälkeen hevosyrittäjä Eyob Lemalla on taskussaan palkaksi saatu 100 birrin seteli. Euroissa sen arvo on kolmisen euroa.
Kolmekymppinen Eyob Lema on siinä mielessä tyypillinen etiopialainen, ettei hänellä ole pankkitiliä. Etiopia kuuluu maailman köyhimpiin maihin, joissa vain 40 prosentilla asukkaista on pankkitili. Naisilla tili on harvemmin kuin miehillä.
”Aikaisemmin päätin aina säästää ylimääräisen rahan. Mutta seuraavana päivänä yleensä huomaamattani käytinkin sen. Säästöt eivät kasvaneet”, Eyob Lema kertoo.
Nyt Lema poikkeaa tuttuun kulmakauppaan. Abrham Spiritual Songs Shop myy etiopialaisten suosimia suitsukkeita, kynttilöitä sekä CD-levyillä hengellistä musiikkia. Lema tervehtii tuttua kauppiasta Abrham Engidawia ja ojentaa hänelle setelinsä.
Kauppias tarttuu puhelimeensa ja painelee sieltä rahavälitys- ja maksupalvelu M-Birrin tunnuksen, *818#. Pian Eyob Leman puhelimalla näkyy teksti, että sata birriä on tallentunut hänen tililleen. Siellä se on, tallessa.
Uusi palvelu epäilytti
”Aluksi pidin tällaista rahapalvelua vitsinä”, Eyob Lema tunnustaa.
Kun hänen kaverinsa Abrham kaksi vuotta sitten kertoi harkitsevansa rahavälitys- ja maksupalvelun ottamista liikkeensä valikoimaan, Lema oli varma, että ystävä joutuu vielä ongelmiin.
”Meidänkin kulmilla on pankkeja melkein joka kulmalla, mutta ne eivät palvele meidänkaltaisia alaluokan ihmisiä. Ei pankkiin voi pistäytyä tallettamaan 20 birriä (60 eurosenttiä).”
Engidawin liikkeeseen tulleet M-Birrin edustajat selittivät kauppiaalle ja epäluuloiselle Lemalle, että uusi rahanvälityspalvelu on tarkoitettu nimenomaan pienituloisille eli se on tarkoitettu pienten summien liikutteluun ja sen kulut ovat pienet. M-Birrillä käteissäästöt voi tallettaa missä tahansa toimipisteessä ja sillä voi lähettää rahaa haluamalleen henkilölle tilille tai käteisenä nostettavaksi. Palvelulla voi maksaa myös firmansa työntekijöiden palkat. Tilinumero on sama kuin puhelinnumero.
Samantyyppisiä mobiilipalveluita oli alkanut olla jo monissa Afrikan maissa. Kenian suosikkipalvelu E-Pesa perustettiin jo 2007, mutta se edellyttää nettiyhteyttä ja älypuhelinta. Etiopiassa matkapuhelimen omistajista suurin osa, peräti 70 prosenttia käyttää perinteistä näppäinmallia, jolla ei pääse nettiin. Siksi M-Birr on tehty toimimaan matkapuhelinverkossa eli sen käyttämiseen riittää tavallinen näppäinpuhelin ja palvelu toimii tekstiviestillä. Nettiä tai älyluuria ei tarvita.
Huoli vaihtui yritysideaksi
M-Birrin edustajien mielestä Engidawin kannatti ryhtyä palvelun tarjoajaksi, koska hänen liikkeensä oli keskeisellä paikalla ja hän jo myi ihmisille kännykän puheaikaa tarjoavia raaputuskortteja. M-Birr perustuu pienyrittäjiin, joiden tiskeillä etiopialaiset voivat rekisteröityä, tallettaa ja nostaa rahaa. Palvelulla voi myös ostaa puhelimen puheaikaa. Palveluntarjoajat saavat jokaisesta toimenpiteestä pienen komission.
Kauppias Abrham Engidaw päätti kokeilla.
”Naapurustossani muutkin kauppiaat olivat ryhtyneet käyttämään tätä palvelua ja kuun lopussa heidän oli helpompi maksaa vuokransa, kun tilillä oli rahaa. Minäkin halusin säästää ja otin palvelun myös oman liikkeeni valikoimaan.”
Ja niin epäilevästä Eyob Lamasta tuli Engidawin ensimmäinen asiakas. Kahdessa vuodessa M-Birr on mullistanut kaverusten rahankäytön.
”Emme enää kulje kaupungilla rahat taskussa, mikä on paljon turvallisempaa. Ei niinkään ryöstöjen varalta vaan ettemme itse tuhlaa niitä”, Eyob Lama.
Rahaa on oikeasti jäänyt säästöön.
”Sitä on nyt niin paljon, että suunnittelemme yhdessä Abrhamin kanssa ruokakaupan perustamista.”
M-Birr on Etiopian ensimmäinen mobiilipankkipalvelu, jonka avulla matalatuloiset ihmiset pääsevät mukaan virallisen rahatalouden piiriin. Neljän toimintavuoden aikana M-Birr on levinnyt lähes koko maahan. Alkuvuodesta 2019 käyttäjiä on 1,3 miljoonaa ja Engidawin kaltaisia agentteja 8100. Etiopiassa on yli sata miljoonaa asukasta, joten kasvunvaraa riittää.
M-Birr on myös muuttanut Etiopian sosiaaliavustuksen maksatusta. Aiemmin avustukset kuljetettiin autoilla maaseudun pieniin kyliin. Nyt jo miljoona etiopialaista nostaa avustuksen M-Birrin toimipisteiltä. Siihen ei tarvita matkapuhelinta vaan M-Birrin asiakaskortti riittää.
Siskon ei tarvitse enää odotella rahojaan
Pääkaupungissa pienyrityksiään pyörittävät Engidaw ja Lema ovat niitä, jotka osaltaan pumppaavat vauhtia Etiopian kehittyvään talouteen. M-Birrin palvelu on sujuvoittanut miesten arkea ja säästänyt heiltä sekä rahaa että aikaa.
”Olen rekisteröinyt M-Birriin myös perheeni ja ystäväni”, Eyob Lema kertoo.
Engidaw ja Lema huolehtivat eri puolilla maata asuvistaan sukulaisistaan ja lähettävät heille M-Birrin avulla puhelimitse rahaa. M-Birr veloittaa siirrosta 14 eurosentin välityspalkkion, mikä on huomattavasti vähemmän kuin perinteisillä rahanvälitysfirmoilla.
Molemmilla miehillä on yliopistossa opiskeleva sisko, joiden lukukausimaksuissa veljet auttavat.
”Aikaisemmin piti aina keskeyttää työt ja lähteä siirtämään rahaa. Jännitin, saako sisko samana päivänä rahat pankista. Aina hän ei saanut. Nyt me hoidamme asian puhelimitse ja sisko nostaa käteisen läheltään”, Eyob Lama sanoo.
”Olemme silti varmoja, että maaseudulla asuvat ihmiset hyötyvät palvelusta vielä enemmän kuin me. Siellä on pitkät etäisyydet ja ihmisillä kuluu rahan hakemiseen kului paljon aikaa”, kaupunkilaismiehet toteavat.
Teksti: Kaisa Viitanen
Kuvat: Maheder Haileselassie