Hyppää sisältöön
fi
en

4.4.2024

Lenna Koszarny, Horizon Capital: ”Tämä on se hetki kun ukrainalaiset kipeimmin tarvitsevat apua”

Rahastoyhtiö Horizon Capitalin toimitusjohtaja Lenna Koszarny tiimeineen keräsi vastikään yli 300 miljoonan dollarin rahoituksen kansainvälisiltä sijoittajilta. Nyt Koszarny kertoo, miten naisten rooli Ukrainan taloudessa on sodan alkamisen jälkeen vain korostunut ja millaista on, kun välillä ilmahälytykset keskeyttävät työskentelyn.  

”Tammikuussa 2022 vuokrasimme 50 huonetta länsiukrainalaisesta Lvivin kaupungista ja helmikuun puolivälissä sanoimme henkilöstöllemme, että nyt on lähdettävä”, sanoo rahastoyhtiö Horizon Capitalin perustajaosakas ja toimitusjohtaja Lenna Koszarny Kiovasta videoyhteydellä.

Pääkaupungista yhtiön työntekijät ja heidän perheensä ”kissoineen ja koirineen” matkasivat turvaan länteen. Pian muuttokehotuksen jälkeen 24. helmikuuta Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

”Ihmisten turvallisuus oli tietysti ykkössijalla”, Koszarny kertaa kahden vuoden takaisia tunnelmia. Aggressiivisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa maassa ymmärrettiin nopeasti myös, että talouden rattaat olisi pidettävä pyörimässä, jotta Ukraina voisi puolustautua Venäjää vastaan.

Talouden rattaita Koszarny tiimeineen on totisesti pyörittänyt.

Rahastoyhtiö on kerännyt 350 miljoonaa dollaria kansainvälisiltä sijoittajilta keskellä sotaa. Horizon Capital Growth Fund IV -niminen rahasto sijoittaa erityisesti teknologia- ja vientiteollisuuden aloilla toimiviin ukrainalaisyhtiöihin.

Sijoituskohteistaan Horizon Capital hankkii yleensä vähemmistöosuuden. Eräs kohde on verkkokauppa Rozetka, joka sodan alussa oli vaikeuksissa mutta joka sittemmin on tehnyt hyvää tulosta.

Kaikkiaan Horizon Capital hallinnoi yli 1,6 miljardin dollarin varallisuutta.

Myös suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund sijoitti Horizon Capitalin kasvurahastoon 15 miljoonaa dollaria viime vuonna. Laaja rahoituskierros viimeisteltiin Kiovassa järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa, johon osallistui presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Työ jatkuu välillä kellarissa

Kaksi vuotta sodan alun jälkeen lähes koko Koszarnyn tiimi on palannut Kiovaan. ”Meidän on oltava lähellä yrityksiä”, hän sanoo. ”Emme voi antaa tämän pysäyttää meitä.”

”Tällä” Koszarny tarkoittaa tietenkin Venäjän hyökkäystä ja Ukrainan taistelua maan tulevaisuudesta. Harva asia Ukrainassa on pysähtynyt sodan vuoksi. Esimerkiksi vientiin menee yhtä paljon tuotteita ja palveluita kuin ennen sotaa. Naisten johtamien yritysten ja it-yhtiöiden osuus on moninkertaistunut. ”Digitalisaatio on ottanut huiman loikan. Teknologiasektori on keskeisen tärkeä Ukrainalle”, Koszarny sanoo.

Vaikka elämä pääkaupungissa on päällisin puolin ennallaan, sota on läsnä lähes joka hetki. Välillä työnteko keskeytyy ilmahälytykseen ja Koszarny tiimeineen laskeutuu kellarikerrokseen suojaan. Läppärit kulkevat mukana ja työ jatkuu.

”Joulukuussa sireenit huusivat joka päivä”, hän sanoo.

”Minulla on visio”

Lenna Koszarny syntyi ja kasvoi Kanadassa ukrainalaistaustaisessa perheessä. Nuori nainen tuli sukunsa vastikään itsenäistyneeseen kotimaahan ensi kertaa isoäitinsä kanssa vuonna 1993.

”Kiova oli hyvin erilainen paikka silloin, mutta täällä oli toivoa, ihmiset olivat toiveikkaita”, hän muistelee ensikosketusta nykyiseen kotimaahansa.

Koszarny on sittemmin rakentanut tyhjästä menestyneen rahastoyhtiön aiemmin takaperoisena pidetyssä maassa, joka kahden viime vuoden ajan on ollut aggressiivisen itänaapurin hyökkäyksen kohteena. Miten ihmeessä hän on onnistunut?

”Olen tavoitteellinen riskinottaja ja minulla on visio”, hän aloittaa ja puhuu pitkään Ukrainan tulevaisuudesta. Ukrainalaiset ovat hänen mukaansa rohkeita, luovia ja ahkeria ihmisiä, jotka ansaitsevat nähdä maansa kukoistavan.

Sodan jaloissa on Koszarnyn mukaan syntynyt tuhansia uusia työpaikkoja. Yritykset ovat kasvattaneet liiketoimintaansa ja maksaneet verojaan, joiden ansiosta yhteiskunta on pidetty toiminnassa ja armeijan sotilaat ovat voineet jatkaa taisteluaan rintamalla.

Yksi Horizon Capitalin salkkuyhtiöistä on Viseven, johtava maailmanlaajuinen markkinointiteknologian palveluntarjoaja, joka palvelee ennen kaikkea lääkealaa.

Naisten rooli Ukrainan taloudessa on Koszarnyn mukaan kasvussa. Sen eteen ponnistelee myös hänen johtamansa rahasto, jonka tavoite on, että vähintään puolet sijoituksista menee nimenomaan naisten johtamiin ja perustamiin yrityksiin.

”Laittakaa raha liikkeelle nyt”

Kun sota joskus päättyy, Ukraina on kokonaan eri maa kuin se, johon Venäjä hyökkäsi. Yli 40 miljoonan asukkaan Ukraina on matkalla kohti EU- ja Nato-jäsenyyttä. Maa on jo nyt paljon kiinteämpi osa läntistä arvoyhteisöä kuin moni uskalsi ajatella ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä.

Mutta ennen kuin jälleenrakennuksesta kannattaa edes puhua, Ukrainan on voitettava käynnissä oleva sota, Koszarny sanoo.  Hän muistuttaa, että maa tarvitsee pääomia ja muita resursseja juuri nyt.

”Tämä on se hetki, kun ukrainalaiset tarvitsevat muun maailman apua kaikkein eniten. Laittakaa raha liikkeelle nyt”, hän kehottaa.

Koszarny kiittää vuolaasti Finnfundia sijoituksesta. Sijoituspäätös auttaa hänen mukaansa ukrainalaisia auttamaan itseään.

Finnfundin salkunhallintapäällikkö Sarita Bartlettin mukaan 15 miljoonan dollarin sijoitus osaltaan toimii katalysaattorina ja vauhdittaa Ukrainan talouden rattaita. Sijoituspäätöstä tukivat hänen mukaansa Horizonin onnistunut sijoitushistoria ja Koszarnyn erittäin kokenut tiimi.

Vaikka sijoitus tukee läntistä apua kipeästi tarvitsevaa Ukrainaa, kyse ei ole hyväntekeväisyydestä.  ”Uskomme, että rahaston sijoituksissa yhdistyy vaikuttavuus ja taloudellinen kannattavuus”, sanoo Bartlett.

Lue lisää:
Finn­fund mu­ka­na kan­sain­vä­li­sen si­joit­ta­ja­ryh­män ra­hoi­tus­pa­ke­tis­sa, jo­ka tur­vaa Uk­rai­nan tek­no­lo­gia- ja vien­tiy­ri­tys­ten toi­min­taa ja kas­vua

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: