Puhutaan luonnon monimuotoisuudesta – Finnfundin uusi linjaus valmisteilla

“Biodiversiteetti tarkoittaa elämää ja sen suojelua kaikissa muodoissaan,” kiteytti väitöskirjatutkija ja luontojalanjälkiryhmän johtaja Sami El Geneidy Jyväskylän yliopistosta.

Finnfund järjesti 25. tammikuuta työpajan, jossa pureuduttiin luonnon monimuotoisuuteen sekä sijoittajien rooliin. Keskustelua käytiin esimerkiksi siitä, miten yritykset voivat heikentää toimintansa kielteisiä vaikutuksia sekä vahvistaa myönteisiä vaikutuksia luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Tilaisuus oli osa Finnfundin luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen keskittyvän linjauksen valmistelua.

Sami El Geneidy Jyväskylän yliopistosta.

Tilaisuuden aluksi El Geneidy esitteli heidän tiiminsä kehittämää mittaria, jolla organisaatiot voivat arvioida luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvaa jalanjälkeään.

”Toistaiseksi olemme nähneet enimmäkseen kielteisten vaikutusten arviointia ja haittojen lieventämistä. On kuitenkin havaittavissa kasvavaa kiinnostusta myös siihen, että vältettyjä negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ymmärrettäisiin ja hallittaisiin paremmin,” El Geneidy sanoi.

WWF Suomen kansainvälisen kehityksen asiantuntija Visa Tuominen kertoi WWF Suomen ajatuksista ja siitä, miten yritykset ja sijoittajat voisivat edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja vahvistumista omassa toiminnassaan.

”Me tarvitsemme enemmän hyvää ja vähemmän pahaa. Yritysten tulee katsoa toimintojaan kriittisesti ja pitkäjänteisesti – sekä kehittää ja toteuttaa kattava suunnitelma muutoksen aikaansaamiseksi, niin sanottu siirtymäsuunnitelma. Käytännössä se tarkoittaa liiketoimintamallin ja strategian saamista linjaan maapallon kantokyvyn rajojen kanssa”, Tuominen painotti.

Visa Tuominen WWF Suomelta.

Finnfundin kehitysvaikutusneuvonantaja Anne Valto esitteli Finnfundin luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää lähestymistapaa. Hän kertoi myös alustavista lähtökohdista, joiden pohjalta  Finnfund työstää ensimmäistä kyseiseen teemaan keskittyvää linjausta kevään aikana. Esituksen päätteeksi tehdyt ryhmätyöt synnyttivät paljon keskustelua ja ideoita lähestymistavan ja uuden linjauksen valmisteluun.

Kuten Finnfundin vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Alavuotunki avauspuheenvuorossaan painotti, luonto ja luonnon monimuotoisuus ovat sekä Finnfundin mission että jokapäiväisen työn ytimessä.

“Saimme työpajasta todella arvokasta palautetta sekä ideoita työhömme, ja olemmekin todella kiitollisia kaikille osallistujille heidän panoksestaan. Aiheen parissa eri tavoin työskentelevien ihmisten palaute auttaa meitä asettamaan tavoitteita ja priorisoimaan eri toimia, kun kehitämme lähestymistapaamme edelleen. Toki toivomme, että työmme voi myös antaa inspiraatiota muille”, Valto sanoi.

Työpaja pidettiin 25. tammikuuta 2024 Helsingissä.

Finnfundin tiimi työstää yhtiön ensimmäistä luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen keskittyvää linjausta kevään aikana. Lopullinen linjaus julkaistaan Finnfundin kotisivuilla.

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ideoita linjauksen valmisteluun. Ota yhteyttä: Anne Valto, kehitysvaikutusneuvonantaja, anne.valto@finnfund.fi

Viimeisimmät uutiset

Kaikki uutiset

Finnfundin sijoitus vauhdittaa naisten omistamien mikroyritysten pääsyä rahoituspalveluiden pariin Indonesiassa 

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund myöntää yhdessä ruotsalaisen Swedfundin ja belgialaisen BIOn kanssa yhteensä…

Rahoituspäällikkö Kuutti Kilpeläinen, Finnfund: ”Digitaalinen kuilu on merkittävä kaupallinen mahdollisuus luoda vaikuttavuutta”

Vaikuttavuussijoittaja ja kehitysrahoittaja Finnfund nosti digitaaliset ratkaisut ja infrastruktuurin tuoreen strategiansa ytimeen. Maailmanpankin arvion…
Green leaf. Photo credit Shutterstock

Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen 200 miljoonan euron vihreän ja kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainat

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen lähes 200 miljoonan euron vihreän ja…

Finnfundin ja IDB Investin sijoituksen avulla Netwey laajentaa laajakaistayhteyksiä Meksikossa 

Finnfund on tehnyt 5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen meksikolaiselle Netweylle. Yhtiön tavoitteena on laajentaa…

Finnfundin sijoitus Mountain Hazelnutsiin vahvistaa vastuullisten, elvyttävien viljelymenetelmien kasvua Bhutanissa

Bhutanin kestävän peltometsätalouden johtava toimija Mountain Hazelnuts on varmistanut ennätyksellisen 7,9 miljoonan Yhdysvaltain dollarin…

Finnfundin jatkoinvestoinnilla Fibertime edistää digitaalista osallisuutta Etelä-Afrikassa Nokian teknologian avulla

Finnfund on tehnyt 2 miljoonan euron jatkoinvestoinnin Fibertime Groupille minkä avulla yhtiö laajentaa laajakaistayhteyksiä…

Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan puheenjohtajaksi

Pohjoismaiden investointipankin (NIB) lakiasiainjohtaja ja pääsihteeri Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.…

Suomalaiset sijoittajat mukana vauhdittamassa liikenteen sähköistymistä Intiassa

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I ja suomalainen…

Finnfund jatkaa yhteistyötä mongolialaisen XacBankin kanssa, kohderyhmänä ennen kaikkea naisten omistamat mikro- ja pk-yritykset

Finnfund myöntää 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainan mongolialaiselle XacBankille. Laina on osa IFC:n johtamaa…

Finnfund sijoittaa Khan Bankiin, jolla on tärkeä rooli Mongolian vihreässä rahoituksessa ja pienyrittäjien tukemisessa

Eurooppalaiset kehitysrahoittajat tekevät hollantilaisen FMO:n johdolla 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen mongolialaiseen Khan Bankiin.…