Naisten määrä ja asema yrityksessä kiinnostaa sijoittajia yhä enemmän

Finnfundin vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Alavuotunki: Monimuotoisuus on noussut tärkeäksi sijoituskriteeriksi

Kehitysrahoittaja Finnfund tarkastelee jokaisen sijoituspäätöksensä yhteydessä sitä, miten sijoituksen kohteena oleva yhtiö edistää naisten roolia muun muassa työntekijöinä, johtajina ja asiakkaina. Osana kansainvälistä viisivuotista Generation Equality -kampanjaa Finnfund kiinnittää erityisesti huomiota tasa-arvon ja teknologian yhtymäkohtiin. Suomella on kampanjassa johtorooli ryhmässä, joka keskittyy teknologiaan ja innovaatioihin tasa-arvon tukena.

”Finnfund on huhtikuun 2019 jälkeen sijoittanut yli 121 miljoonaa euroa yrityksiin, jotka edistävät naisten aseman vahvistamista kehitysmaissa”, kertoo vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Alavuotunki. ”Vaikka olemmekin tehneet jo kauan työtä naisten aseman parantamiseksi, vahvistimme tuolloin julkaistun tasa-arvolinjauksemme myötä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen yhdeksi kriteereistä, joita tarkastelemme jokaista sijoituspäätöstä tehdessämme.” Finnfund pyrkii asettamaan yhdessä sijoituskohteena olevien yritysten kanssa tavoitteita esimerkiksi sen suhteen, paljonko yrityksen hallituksessa ja johtotehtävissä tulisi olla naisia.

Tasa-arvosijoittaminen (engl. gender lens investing) on noussut maailmalla nopeasti yhdeksi tärkeimmistä sijoituskriteereistä. Kehitystä on vauhdittanut yhteisen kriteeristön määrittely. ”Sijoittajien yhdessä työstämien 2X-kriteerien avulla voimme mitata ja seurata sijoitusten vaikutusta tasa-arvon edistämiseen vertailukelpoisella tavalla”, toteaa Alavuotunki. ”Sijoittajien yhteinen 2X Collaborative -yhteisö on osoitus siitä, että vaikuttavuussijoittajien lisäksi myös muut ovat todenneet monimuotoisuuteen pyrkivien yritysten olevan kiinnostavia sijoituskohteita.” Finnfund on yksi 2X Collaborative -yhteisön perustajajäsenistä.

Yrityksen työntekijöiden ja johdon monimuotoisuus kiinnostaa sijoittajia, koska sen nähdään olevan eduksi liiketoiminnalle. Finnfundin Keniassa toimiva salkkuyhtiö Penda Health kertoo panostavansa naisten palkkaamiseen johtotehtäviin, sillä terveydenhuoltoalan yrityksen asiakkaista suurin osa on naisia ja perheitä. ”He ovat oivaltaneet, että johdon on ymmärrettävä asiakkaiden arkea”, kertoo Alavuotunki. Eri puolilla Afrikkaa toimiva telekom-infrastruktuuriyhtiö BCS puolestaan panostaa naisten tukemiseen ja kouluttamiseen miesvaltaiselle alalle. ”IT-ala työllistää Afrikassa lähivuosina valtavan määrä ihmisiä, ja BCS ymmärtää miten osaajista voi pitää kiinni tarjoamalla niin miehille kuin naisillekin kehitysmahdollisuuksia yrityksen sisällä”, sanoo Alavuotunki. ”Meille sijoittajana tämä on merkki siitä, että yritys ymmärtää tulevaisuuden haasteet ja on varautunut niihin hyvissä ajoin.”

Lisätietoja:
Kaisa Alavuotunki, vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja, kaisa.alavuotunki@finnfund.fi, p. 041 522 3693

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta ja luomme pysyviä vaikutuksia sijoittamalla yrityksiin, jotka ratkaisevat globaaleja kehityshaasteita. Sijoitamme vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 yritykseen kehitysmaissa. Keskitymme erityisesti energiaan, kestävään metsätalouteen, maatalouteen, rahoitusalaan sekä digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,070 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on 90 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa www.finnfund.fi

Lue lisää:
Ras­ti ruu­tuun vai ta­voit­teet pa­pe­ril­le? Ta­sa-ar­vo­si­joit­ta­mi­nen on dia­lo­gia
Finn­fun­din st­ra­te­gia 2022-2025

 

Viimeisimmät uutiset:

Kaikki uutiset

Suomalaiset sijoittajat mukana vauhdittamassa liikenteen sähköistymistä Intiassa

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I ja suomalainen…

Finnfund jatkaa yhteistyötä mongolialaisen XacBankin kanssa, kohderyhmänä ennen kaikkea naisten omistamat mikro- ja pk-yritykset

Finnfund myöntää 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainan mongolialaiselle XacBankille. Laina on osa IFC:n johtamaa…

Finnfund sijoittaa Khan Bankiin, jolla on tärkeä rooli Mongolian vihreässä rahoituksessa ja pienyrittäjien tukemisessa

Eurooppalaiset kehitysrahoittajat tekevät hollantilaisen FMO:n johdolla 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen mongolialaiseen Khan Bankiin.…

Finnfundin verkkosivut uudistuivat

Finnfund on uudistanut verkkosivustonsa. Tavoitteena on ollut sekä uudistaa tekninen julkaisujärjestelmä että päivittää sisältöä…

Finnfundille AA+-luottoluokitus Fitch Ratingilta

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on myöntänyt kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfundille luottoluokituksen AA+ negatiivisin näkymin. Ensimmäistä…

Finnfund sijoittaa yhdessä DFC:n ja Googlen kanssa 90 miljoonaa dollaria Cassava Technologies -yhtiöön – tavoitteena Afrikan digitaalisen infrastruktuurin vahvistaminen

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund tekee yhdysvaltalaisen kehitysrahoittajan DFC:n (The U.S. International Development Finance…

Tut­ki­mus: Finn­fun­dia ar­vos­te­taan kump­pa­ni­na – osaa­mis­ta ja li­säar­voa yh­teis­työs­tä

Asiantunteva, vastuullinen, innovatiivinen, luotettava ja pragmaattinen. Muun muassa näitä ominaisuuksia liitettiin Finnfundiin tuoreessa sidosryhmätutkimuksessa,…

Hyvää joulunaikaa ja uutta vuotta!

Rauhallista vuodenvaihdetta ja menestyksellistä uutta vuotta 2025!

Finn­fun­din 10 mil­joo­nan eu­ron osa­ke­pääo­ma­si­joi­tus vauh­dit­taa Ne­pa­lin va­lo­kui­tu­ver­kon laa­jen­ta­mis­ta

Finnfund sijoittaa WorldLink Communications Ltd -yhtiöön, joka on Nepalin suurin internetpalvelun tarjoaja. Finnfundin sijoituksen avulla olemassa…

Finn­fund si­joit­taa yh­tiöön, jo­ka vä­hen­tää säh­kö­kat­ko­ja te­koä­lyn avul­la

Monessa Afrikan maassa sähköverkko on epävakaa ja sähköyhtiöiden on vaikea tarjota asiakkailleen luotettavaa palvelua.…