Erityisriskirahoitus uudelleen käyttöön

Valtion omistajaohjauksen mukaan kehitysrahoitusyhtiön Finnfundin on sijoitettava erityisesti köyhimpiin maihin sekä riskipitoisiin mutta kehitysvaikutuksiltaan mittaviin hankkeisiin. Linjauksen toteuttamiseksi valtioneuvosto on päättänyt ottaa uudelleen käyttöön erityisriskirahoituksen 75 miljoonan euron suuruisena.

Erityisriskirahoituksen piirissä on ollut esimerkiksi M-Birr, Etiopian ensimmäinen matkapuhelimissa toimiva rahalähetys- ja maksupalvelu. Sen avulla erityisesti maaseudulla asuvat köyhät ihmiset sekä maassa toimivat avustusjärjestöt voivat siirtää rahaa turvallisesti ja aiempaa selvästi pienemmillä kustannuksilla.

Ulkoministeriö tiedotti 20. syyskuutavaltioneuvoston raha-asiainvaliokunnan puoltaneen 75 miljoonan euron erityisriskirahoitusta Finnfundille vuosille 2018–2023. Summa pitää sisällään aiemmin myönnetyn, 50 miljoonan euron suuruiseksi rajatun tappiotakuun, joten uuden sitoumuksen määrä on 25 miljoonaa euroa.

Erityisriskirahoituksen piiriin valittavista Finnfundin sijoituksista mahdollisesti syntyviä luotto- tai sijoitustappioita voidaan kattaa osittain valtion antamasta tappiotakuusta. Takuu tarvitaan, jotta Finnfund pystyy tekemään riskipitoisia, mutta kehitysvaikutuksiltaan poikkeuksellisen mittavia sijoituksia. Sijoitusriskiin vaikuttavat esimerkiksi sijoituksen kohdemaa, koko ja toimiala.

Erityisriskirahoitus oli käytössä vuosina 2012–2015

Erityisriskirahoitus oli käytössä vuosina 2012–2015 ja sen koko oli rajattu 50 miljoonaan euroon. Tappiotakuun piiriin otettiin 16 sijoitusta, joista 14 on käynnistynyt eikä niistä toistaiseksi ole tullut luotto- tai sijoitustappioita.

Ulkoministeriö teetti ulkopuolisen arvion erityisriskirahoituksesta konsultti- ja tilintarkastusyhtiö KPMG:llä. Helmikuussa 2018 julkaistun arvion mukaan erityisriskirahoitus onnistui hyvin. Entistä suurempi osa Finnfundin sijoituksista kohdistuu köyhimpiin maihin sekä riskipitoisiin, mutta kehitysvaikutuksiltaan tärkeisiin hankkeisiin.

Näistä sijoituksista vähiten kehittyneissä LDC-maissa on 81 prosenttia, muissa alemman tulotason maissa 6 prosenttia ja alemman keskitulon maissa 13 prosenttia. Sijoituksista 10 on Afrikassa, viisi Aasiassa ja yhden kohdealueena on Latinalainen Amerikka. Sijoituksissa on useita kestävän metsätalouden ja uusiutuvan energian hankkeita.

Yksi esimerkki on Etiopian ensimmäinen matkapuhelimissa toimiva rahalähetys- ja maksupalvelu. Sen avulla erityisesti maaseudulla asuvat köyhät ihmiset sekä maassa toimivat avustusjärjestöt voivat siirtää rahaa turvallisesti ja aiempaa selvästi pienemmillä kustannuksilla.

Finnfund on 2000-luvulta lähtien siirtänyt sijoitustoimintansa painopistettä köyhimpiin maihin ja muutos on vauhdittunut erityisriskirahoituksen myötä. Nykyisin LDC-maissa on noin kolmannes (34 prosenttia) ja muissa matalan tulotason maissa noin 10 prosenttia kaikista sijoituksista. Nämä osuudet ovat selkeästi suuremmat kuin esimerkiksi muilla eurooppalaisilla kehitysrahoittajilla keskimäärin.

Lisätietoja:

Helena Arlander, johtaja, riskienhallinta ja vaikuttavuus, helena.arlander(a)finnfund.fi, p. 050 561 1516
Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, jaakko.kangasniemi(a)finnfund.fi, p. 040 577 7676

Kategoriat:

Uutiset2018

Viimeisimmät uutiset

Kaikki uutiset

Finnfundin ja IDB Investin sijoituksen avulla Netwey laajentaa laajakaistayhteyksiä Meksikossa 

Finnfund on tehnyt 5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen meksikolaiselle Netweylle. Yhtiön tavoitteena on laajentaa…

Finnfundin sijoitus Mountain Hazelnutsiin vahvistaa vastuullisten, elvyttävien viljelymenetelmien kasvua Bhutanissa

Bhutanin kestävän peltometsätalouden johtava toimija Mountain Hazelnuts on varmistanut ennätyksellisen 7,9 miljoonan Yhdysvaltain dollarin…

Finnfundin jatkoinvestoinnilla Fibertime edistää digitaalista osallisuutta Etelä-Afrikassa Nokian teknologian avulla

Finnfund on tehnyt 2 miljoonan euron jatkoinvestoinnin Fibertime Groupille minkä avulla yhtiö laajentaa laajakaistayhteyksiä…

Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan puheenjohtajaksi

Pohjoismaiden investointipankin (NIB) lakiasiainjohtaja ja pääsihteeri Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.…

Suomalaiset sijoittajat mukana vauhdittamassa liikenteen sähköistymistä Intiassa

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I ja suomalainen…

Finnfund jatkaa yhteistyötä mongolialaisen XacBankin kanssa, kohderyhmänä ennen kaikkea naisten omistamat mikro- ja pk-yritykset

Finnfund myöntää 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainan mongolialaiselle XacBankille. Laina on osa IFC:n johtamaa…

Finnfund sijoittaa Khan Bankiin, jolla on tärkeä rooli Mongolian vihreässä rahoituksessa ja pienyrittäjien tukemisessa

Eurooppalaiset kehitysrahoittajat tekevät hollantilaisen FMO:n johdolla 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen mongolialaiseen Khan Bankiin.…

Finnfundin verkkosivut uudistuivat

Finnfund on uudistanut verkkosivustonsa. Tavoitteena on ollut sekä uudistaa tekninen julkaisujärjestelmä että päivittää sisältöä…

Finnfundille AA+-luottoluokitus Fitch Ratingilta

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on myöntänyt kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfundille luottoluokituksen AA+ negatiivisin näkymin. Ensimmäistä…

Finnfund sijoittaa yhdessä DFC:n ja Googlen kanssa 90 miljoonaa dollaria Cassava Technologies -yhtiöön – tavoitteena Afrikan digitaalisen infrastruktuurin vahvistaminen

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund tekee yhdysvaltalaisen kehitysrahoittajan DFC:n (The U.S. International Development Finance…