Voi vastuullisuus, miten vihaan (ja rakastan) sinua!

Voi vastuullisuus, miten vihaankaan sinua! Mutta vain niinä päivinä, jolloin katson maailmaa ja minut valtaa epätoivo ja ajattelen, että meidän pitäisi tehdä niin paljon enemmän. Pitäisi saada parempia ja näkyvämpiä tuloksia ympäristön tilan parantamiseksi. Sosiaalista vastuutakin pitäisi kasvattaa ja saada näkyvämpiä tuloksia eriarvoisuuden vähentämiseksi. Lannistun, koska olen kärsimätön. Mutta onneksi näitä epätoivon päiviä on tosi vähän.

Voi vastuullisuus, useimmiten rakastan sinua.

Rakastan sitä, että saan olla mukana työssä, jossa luodaan vastuullisempaa maailmaa. Aloitin työt Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntijana kuukausi sitten. Tiesin organisaation tekevän vastuullisia sijoituksia kehitysmaihin ja tiesin että niitä tehdään ammattimaisesti. En kuitenkaan tiennyt, miten suurella sydämellä niitä tehdään. Kaikki tekevät täysillä töitä sen eteen, että uusia vastuullisia sijoituksia saadaan aikaiseksi.

Cashewpähkinöitä kasvamassa Tansaniassa. Muistoja Päivi Lehtosen kotialbumista.

Jatkuvaa parantamista…

Olen myös ilahtunut siitä tarkkuudesta, millä vastuullisuuskollegani hoitavat työtehtäviään. Jokainen hanke on erilainen, ja jokaisen hankkeen kanssa tehdään alussa tarkka ympäristö- ja yhteiskuntavastuun toimintasuunnitelma siitä, miten yrityksen vastuullisuutta investoinnin aikana parannetaan.

Finnfund sitouttaa rahoitettavat yhtiöt Maailmanpankin osana toimivan International Finance Corporation (IFC) vastuullisuusstandardeihin sekä muihin hyviin kansainvälisiin käytäntöihin. Kaikille Afrikassa tai muualla kehitysmaissa asuneille tämä saattaa kuulostaa toiveajattelulta. Korruptio rehottaa eikä kukaan kuitenkaan noudata sovittuja sääntöjä ja sopimuksia, edes niitä kirjallisia.

Vuoropuhelulla saa aikaan muutosta

Minä olen kuitenkin nähnyt myös muuta. Yhteensä 13 vuotta Afrikan eri maissa asuneena voin suoraan sanoa, ettei hyviäkään säädöksiä usein noudateta ja korruptio tosiaan rehottaa. Toimintaympäristöt ovat vaikeita, ja monimutkaiset viranomaisprosessit hankaloittavat usein liiketoimintaa. Johdin seitsemän vuotta konsulttiyritystä Tansaniassa ja tänä aikana tulin hyvin tietoiseksi esimerkiksi siitä verosääntelyn viidakosta, mikä pienyrittäjää maassa velvoittaa.

Olen kuitenkin myös nähnyt, miten vuoropuhelun avulla saadaan aikaan muutoksia. Työskennellessäni Tansanian maaseudulla cashewpähkinäsektoria tukevassa arvoketjuhankkeessa, saimme tutkimuksen ja viranomaisten kanssa käydyn vuoropuhelun kautta jatkojalostetun pähkinän viennistä kannattavaa ja toimivaa liiketoimintaa. Veturina hankkeessa oli keskisuuri cashewpähkinän jatkojalostusyritys, mutta vaikutukset näkyivät koko toimialalla.

Veturiyrityksillä on vaikutusta

Tuottavuuden kasvun lisäksi olen ollut myös todistamassa veturiyritysten merkitystä vastuullisuuden edistäjinä. Kun esimerkiksi eräässä maaseudulla toimivassa tuotantolaitoksessa kirjattiin ja tehtiin näkyväksi työnteon vaatimukset ja oikeudet, se johti myös muiden alalla toimineiden pienempien yritysten työolosuhteiden parantumiseen. Työaikoja ja työturvallisuutta ei kaikissa maissa pidetä kovin tärkeinä, ja työlainsäädäntö laahaa kansainvälisten standardien perässä.

Siksi on tärkeää, että Finnfund on muiden kehitysrahoittajien kanssa vauhdittamassa vastuullisten yritysten kasvua ja kehitystä. Finnfund rahoittaa merkittäviä veturiyrityksiä Afrikassa ja muualla kehitysmaissa. Varsinaisen rahoituksen lisäksi ainakin yhtä merkittävää on se, että rahoituksella parannetaan paikallista ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta ja luodaan kehitysvaikutuksia, jotka näkyvät ja tuntuvat niin paikallisten ihmisten arjessa kuin laajemmin yhteiskunnassa.

Päivi Michael
ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntija, Finnfund

Päivi Lehtonen aloitti Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntijana syyskuussa 2020. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa ulkoministeriön erityisasiantuntijana Etelä-Afrikassa ja kehityskonsulttina Tansaniassa.

Viimeisimmät uutiset:

Blogi arkisto

Sijoittamatta jättämisen riski: heikko pääsy digipalveluihin vaarantaa kestävän kehityksen tavoitteet

Sijoittamatta jättämisen riski. Se lause kiteyttää digitaalisten palveluiden saatavuuden ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden…

Vahvempi dollari Trumpin toisella toimikaudella – miten se vaikuttaa kehittyviin markkinoihin?

Donald Trump teki paluun politiikkaan, kun hänet valittiin marraskuussa toisen kerran Yhdysvaltain presidentiksi. Koska…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Ta­lous­joh­ta­jan kat­saus Q3 2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa yhteen Finnfundin avainluvut vuoden 2024 kolmannen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Talousjohtajan katsaus Q2/2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into Q2 2024…

Ukraina sijoituskohteena tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille – kysyntää etenkin digisektorilla

Yli kaksi vuotta hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen Venäjä miehittää noin viidennestä Ukrainan maa-alueesta, eikä rauhaa…

Sukupuolten välisen kuilun kaventaminen digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin sijoittamalla 

Finnfundin digitaalisten ratkaisujen ja infrastruktuurin tiimi perustettiin vasta pari vuotta sitten, mutta hyvän tiimihengen…

Suomella on tärkeä rooli maailman metsäkadon pysäyttämisessä

Suomen tulee rahoittaa metsä- ja luontokadon pysäyttämistä, edistää metsien kestävää käyttöä ja hallinnointia osana…

Talousjohtajan katsaus Q2 2023

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO insight into Q2…

Terhi Koipijärvi: Strategista ajattelua, ei hallintohumppaa

Mikä on hallitustyöskentelyssä tärkeintä? Miten vetää raja operatiivisen ja strategisen ajattelun välille? Miten välttää…

Helena Arlander: 19 muutoksen vuotta Finnfundissa

Aloitin urani Finnfundissa syyskuussa yhdeksäntoista vuotta sitten. Minulta on usein kysytty, mikä näiden yhdeksäntoista…