Sukupuolten välisen kuilun kaventaminen digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin sijoittamalla 

Finnfundin digitaalisten ratkaisujen ja infrastruktuurin tiimi perustettiin vasta pari vuotta sitten, mutta hyvän tiimihengen ansiosta olemme saavuttaneet paljon jo ensimmäisten toimintavuosien aikana. Olemme määritelleet kolme tarvetta tai ongelmaa, joita sijoituksillamme pyritään ratkaisemaan:  

  • perusmobiilipalvelujen saatavuus maaseudulla
  • edullisempien ja nopeampien internetyhteyksien saatavuus kohdealueillamme ja erityisesti Afrikassa 
  • tuottavuutta lisäävien ja tuotteiden ja palvelujen saatavuutta parantavien digitaalisten palvelujen tarjoaminen.  

Jokaisen sijoituksen yhteydessä ja sijoituksen koko elinkaaren ajan tarkastelemme aina sukupuolinäkökulmaa: miten yritys voi tukea naisia työntekijöinä, johtajina ja asiakkaina.  

Tavoitteena löytää 15 sijoituskohdetta 

Käynnistimme hiljattain vaikuttavan Africa Connected EFSD+ -takuuohjelman yhdessä Euroopan unionin kanssa. Ohjelman tavoitteena on lisätä investointeja yhteyksiin ja digitaalipalveluihin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa keskittyen erityisesti epävakaisiin ja vähiten kehittyneisiin maihin. Africa Connected -ohjelma toteutetaan tekemällä suoria velka- ja pääomasijoituksia yksityisiin yrityksiin.  

Tällä hetkellä noin 32 prosenttia naisista Saharan eteläpuolisen Afrikan matalan ja keskitulotason maissa käyttää liikkuvaa internet-yhteyttä, ja miehet käyttävät sitä 19 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset. Tätä kutsutaan sukupuolten väliseksi kuiluksi. Samalla se tarkoittaa, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa noin 215 miljoonaa naista ei käytä liikkuvaa internettiä lainkaan. Africa Connected -takuuohjelman tärkeimpänä tasa-arvotavoitteena on kaventaa sukupuolten välisiä eroja ja parantaa internet-palvelujen saatavuutta. Tavoite saavutetaan noin 15:llä digitaalisen infrastruktuurin ja digitaalisten ratkaisujen investoinnilla, joista kymmenen olisi oltava 2X-kelpoisia. 2X-kelpoinen sijoitus tarkoittaa, että sijoituskohteena oleva yritys täyttää vähintään yhden sukupuolinäkökulmasta älykkään sijoituksen 2X-kriteerin, ja yrityksen tavoitteena on parantaa sukupuolten tasa-arvoa. Takaussopimukseen sisältyy myös teknisen avun osa, jossa sukupuolten tasa-arvon edistäminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista. Tähän voi sisältyä yritysten tukeminen sukupuolinäkökulman arvioinnissa, sukupuolinäkökulmaa koskevien toimintasuunnitelmien laatimisessa, naisten kouluttamisessa ja tietoisuuden lisäämisessä organisaatioissa.  

Salkussamme on tällä hetkellä 13 yritystä ja useita muita sijoituspäätöksiä. Yritykset ovat esimerkiksi tietoliikenneinfrastruktuurin operaattoreita, fintech-yrityksiä, matkaviestinoperaattoreiden energiaratkaisuja tarjoavia yrityksiä ja sähköisen kaupankäynnin alustoja. Salkku jakautuu lähes puoliksi digitaaliseen infrastruktuuriin ja puoliksi digitaalisiin ratkaisuihin tehtäviin investointeihin. Yli 60 prosenttia sijoituskohteistamme toimii Afrikassa, ja Aasian osuus on noin 30 prosenttia. Salkun koko on yli 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, ja lähes kaikki sijoitukset täyttävät 2X-kriteerit.  

Naiset työntekijöinä, johtajina ja asiakkaina

 Haluaisin inspiroida sinua kahdella esimerkillä yrityksistä, joiden liiketoiminnassa sukupuolten tasa-arvo on keskeisellä sijalla. Sekä Kasha että BCS Group toimivat Itä-Afrikassa. Kasha on digitaalinen vähittäiskauppa sekä viimeisen kilometrin jakelu- ja terveysteknologiapalvelualusta terveystuotteille ja kotitaloustavaroille. Kashan perustaja ja toimitusjohtaja on nainen, ja 48 prosenttia Kashan henkilöstöstä on naisia. Kasha työllistää myös matalan tulotason yhteisöissä asuvia naisia Kashan edustajina, jotka toimivat yhteyshenkilöinä Kashan ja loppuasiakkaan välillä. Näistä edustajista 65 prosenttia on naisia, mikä tarkoittaa, että Kasha on kouluttanut lähes 2 000 naista edustajikseen Keniassa ja Ruandassa. Terveystuotteiden ja kotitaloustavaroiden lisäksi Kasha tarjoaa myös varastorahoitusta kaupoille, apteekeille, sairaaloille ja klinikoille vähävaraisissa yhteisöissä auttaakseen niitä palvelemaan asiakkaitaan tai potilaitaan ja kasvattamaan liiketoimintaansa. Noin 40 prosenttia Afrikan pk-yrityksistä on naisten omistuksessa.    

BCS on tukkuoperaattori, jolla on toimilupa seitsemässä maassa ja joka palvelee lisäksi viittä muuta Afrikan maata niiden rajalla. Konserni tarjoaa tukkutietoliikenne- ja laajakaistapalveluja teleoperaattoreille, internet-palveluntarjoajille ja sisällöntuottajille itäisessä, keskisessä ja eteläisessä Afrikassa. Konserni osallistuu myös valokuituverkkoinfrastruktuurin rakentamiseen. BCS:llä on erityinen tasa-arvostrategia, joka muodostaa yrityksen suuntaviivat. Strategian kulmakivet ovat: 1) sukupuolten välisten erojen vähentäminen työpaikoilla, 2) naisten ottaminen mukaan päätöksentekoon ja liiketoimintaan, 3) sukupuolten tasa-arvon edistäminen yrityksen resurssien arvioinnissa kaikilla tasoilla ja kaikissa tehtävissä ja 4) ihmisten tasa-arvoinen kohtelu sukupuolesta riippumatta. BCS pyrkii houkuttelemaan naisia miesvaltaiselle alalle useilla rekrytointialoitteilla, joustavilla työkäytännöillä, mahdollisuudella edetä johtotehtäviin ja toisiaan vastaavien tehtävien samapalkkaisuudella. Lisäksi BCS pyrkii antamaan naisille vaikutusmahdollisuuksia ja osallistamaan heitä kaikilla tasoilla kouluttamalla heitä, avustamalla heitä johtotehtävissä ja kannustamalla naishenkilöstöä osallistumaan kuitujen rakentamisprosessiin. BCS on myös käynnistänyt mentorointiohjelman, jonka tarkoituksena on inspiroida ja voimaannuttaa STEM-alojen eli luonnontieteiden, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan alan opiskelijoita. Ohjelmassa BCS hyödyntää omistautuneiden työntekijöidensä runsasta asiantuntemusta tarjotakseen STEM-alojen opiskelijoille arvokkaita tietoja ja opastusta. Vapaaehtoisten motivaatiopuhujien ohjelman kautta BCS on sitoutunut vaikuttamaan merkittävästi näiden opiskelijoiden tulevaisuuteen ja kasvattamaan seuraavan sukupolven STEM-johtajia.  

Kumpikin edellä mainituista yrityksistä edistää sukupuolten tasa-arvoa toiminnassaan ja pitää sitä myös etuna. Näiden ja monien muiden esimerkkien rohkaisemana olen vakuuttunut siitä, että kaikki yritykset voivat löytää omat tapansa edistää sukupuolten tasa-arvoa ja valjastaa naisten kyvyt sekä yrityksen että yhteiskunnan hyödyksi. Lisäämällä naisten vaikutusmahdollisuuksia ja tarjoamalla heille liiketoiminta- ja työmahdollisuuksia saamme kaikki käytettävissä olevat lahjakkuudet hyödynnetyiksi. Odotan innolla, että salkkuyritystemme tekemä vaikutustyö kuroo sukupuolten välisiä eroja umpeen! 

Elina Happonen työskentelee salkunhallintapäällikkönä Finnfundin digitaaliset ratkaisut ja infrastruktuuri -tiimissä. 

Viimeisimmät uutiset:

Blogi arkisto
Kuvassa Olli Sinnemaa

Ta­lous­joh­ta­jan kat­saus Q3 2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa yhteen Finnfundin avainluvut vuoden 2024 kolmannen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Talousjohtajan katsaus Q2/2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into Q2 2024…

Ukraina sijoituskohteena tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille – kysyntää etenkin digisektorilla

Yli kaksi vuotta hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen Venäjä miehittää noin viidennestä Ukrainan maa-alueesta, eikä rauhaa…

Sukupuolten välisen kuilun kaventaminen digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin sijoittamalla 

Finnfundin digitaalisten ratkaisujen ja infrastruktuurin tiimi perustettiin vasta pari vuotta sitten, mutta hyvän tiimihengen…

Suomella on tärkeä rooli maailman metsäkadon pysäyttämisessä

Suomen tulee rahoittaa metsä- ja luontokadon pysäyttämistä, edistää metsien kestävää käyttöä ja hallinnointia osana…

Talousjohtajan katsaus Q2 2023

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO insight into Q2…

Terhi Koipijärvi: Strategista ajattelua, ei hallintohumppaa

Mikä on hallitustyöskentelyssä tärkeintä? Miten vetää raja operatiivisen ja strategisen ajattelun välille? Miten välttää…

Helena Arlander: 19 muutoksen vuotta Finnfundissa

Aloitin urani Finnfundissa syyskuussa yhdeksäntoista vuotta sitten. Minulta on usein kysytty, mikä näiden yhdeksäntoista…

Sampsa Auvinen: Kriisi muokkaa vanerin maailmanmarkkinoita

Voiko tämä olla totta? Moderni tehdas tuottamassa korkealaatuista FSC-sertifioitua vaneria Ghanassa? Kun näytin Dubai…

Metsäkeskustelussa kannattaa katsoa myös maailmalle

Suomi valmistelee kansallista, vuoteen 2035 ulottuvaa metsästrategiaa, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Visioksi…