Kehittyviin maihin pitää istuttaa metsää – mutta miten?

YK:n ilmastopaneeli IPCC julkistaa huomenna odotetun raporttinsa maankäytön vaikutuksesta ilmastoon. Aikaisempien raporttien perusteella on selvää, että paneeli tulee vaatimaan tehokkaampaa metsien suojelua ja metsäpinta-alan kasvattamista. Tässä ei ole sinällään mitään uutta. Nyt huomio pitää keskittää keinoihin. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

Viime viikolla uutisoitiin etiopialaisten istuttaneen 350 miljoonaa puuntaimea päivässä. Taustalla on presidentin aloite ja käsky laittaa koko maan virkakoneisto päiväksi istutustöihin.

Aloite on hieno. Taimen istuttaminen maahan on kuitenkin vasta ensimmäinen askel metsän kasvattamisessa. Taimet tarvitsevat sekä osaavaa huolenpitoa että rauhaa. Etiopian kaltaisessa köyhässä maassa suurin riski puille on ihminen, joka tarvitsee sitä omaan käyttöönsä.

Metsäkadon pysäyttäminen ja kestävä uudelleen metsitys on vaikeaa ilman, että pureudutaan syihin puiden hakkaamisen taustalla. Useimmiten kyse on tavallisten, pienituloisten ihmisten välttämättömistä tarpeista –
toimeentulosta, polttopuusta, ruoasta.

Yksi toimiva tapa ratkaista pulma on kestävä, kaupallinen metsätalous. Sellainen, joka hyödyttää myös ihmisiä tuomalla heille työtä ja palveluita sekä parantamalla heidän elinympäristöön. Olennaista on se, että paikalliset ihmiset hyötyvät enemmän metsän kasvamisesta kuin sen tuhoamisesta.

Vastuullinen, sertifioitua puutavaraa tuottava ja ostava metsäyhtiö luo työpaikkoja, lisää palveluiden saatavuutta ja auttaa suojelemaan luonnonmetsää kasvattamalla istutusmetsää. Samalla metsäyhtiöt luovat markkinoita puutavaralle ja kannustavat ja auttavat myös pienviljelijöitä istuttamaan metsää. Parhaimmillaan yhtälö koituu kaikkien hyödyksi.

Avainsana tässä yhteydessä on vastuullisuus. Keskinen Afrikka on tällä hetkellä yksi pahimpia metsäkadon alueita maailmassa. Syynä ovat nopea väestönkasvu, maankäytön suunnitelmien puuttuminen ja vastuuttomat metsäyhtiöt, jotka vievät arvopuuta pääasiassa Aasian markkinoille.

Afrikkaan tarvitaan lisää vastuullisia, FSC-sertifioituja metsäyhtiöitä, jotka samalla kehittävät metsäteollisuutta merkittävämmäksi toimialaksi. Kaupungistumisen myötä kestävästi tuotetun puutavaran kysyntä kasvaa vauhdilla, joten yhtiöillä on hyvät tulevaisuudennäkymät.

Kestävien metsäyhtiöiden toimintaa Afrikassa vaikeuttaa laiton puutavara ja investointeihin tarvittavan rahoituksen niukkuus. Nämä kaksi asiaa tarvitsisivat enemmän kansainvälistä huomioita. Suomi ja Euroopan unioni voisivat ottaa isompaa roolia sekä laittoman kaupan torjunnassa että kestävien investointien rahoittamisessa.

Juho Uusihakala
kehitysvaikutusneuvonantaja

Viimeisimmät uutiset:

Blogi arkisto

Vahvempi dollari Trumpin toisella toimikaudella – miten se vaikuttaa kehittyviin markkinoihin?

Donald Trump teki paluun politiikkaan, kun hänet valittiin marraskuussa toisen kerran Yhdysvaltain presidentiksi. Koska…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Ta­lous­joh­ta­jan kat­saus Q3 2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa yhteen Finnfundin avainluvut vuoden 2024 kolmannen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Talousjohtajan katsaus Q2/2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into Q2 2024…

Ukraina sijoituskohteena tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille – kysyntää etenkin digisektorilla

Yli kaksi vuotta hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen Venäjä miehittää noin viidennestä Ukrainan maa-alueesta, eikä rauhaa…

Sukupuolten välisen kuilun kaventaminen digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin sijoittamalla 

Finnfundin digitaalisten ratkaisujen ja infrastruktuurin tiimi perustettiin vasta pari vuotta sitten, mutta hyvän tiimihengen…

Suomella on tärkeä rooli maailman metsäkadon pysäyttämisessä

Suomen tulee rahoittaa metsä- ja luontokadon pysäyttämistä, edistää metsien kestävää käyttöä ja hallinnointia osana…

Talousjohtajan katsaus Q2 2023

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO insight into Q2…

Terhi Koipijärvi: Strategista ajattelua, ei hallintohumppaa

Mikä on hallitustyöskentelyssä tärkeintä? Miten vetää raja operatiivisen ja strategisen ajattelun välille? Miten välttää…

Helena Arlander: 19 muutoksen vuotta Finnfundissa

Aloitin urani Finnfundissa syyskuussa yhdeksäntoista vuotta sitten. Minulta on usein kysytty, mikä näiden yhdeksäntoista…

Sampsa Auvinen: Kriisi muokkaa vanerin maailmanmarkkinoita

Voiko tämä olla totta? Moderni tehdas tuottamassa korkealaatuista FSC-sertifioitua vaneria Ghanassa? Kun näytin Dubai…