Kuuntele sidosryhmiäsi

Voidaksemme tehdä fiksuja, hyviä päätöksiä, meidän täytyy ymmärtää toimintaympäristön muutosta sekä kuunnella, mitä meille tärkeät ihmiset ajattelevat.

Tämä ajatus mielessämme teetimme sidosryhmätutkimuksen. Halusimme tietää, mitä meille tärkeät ihmisryhmät – kuten omistajamme ja muut rahoittajamme, investointimme, kanssasijoittajamme, kansalaisyhteiskunnan, poliittiset päättäjät, media ja muut vaikuttajat niin Suomessa kuin maailmalla – ajattelevat. Tähän tärkeiden ihmisten joukkoon kuuluivat ehdottomasti myös omat työntekijämme, johtokuntamme ja hallintoneuvosto.

Halusimme saada toisaalta palautetta yhteistyöstä ja viestinnästä, toisaalta koota odotuksia, ajatuksia ja ideoita liittyen Finnfundin toimintaan ja sen kehittämiseen sekä toimintaympäristön laajempaan muutokseen. Taustalla oli myös ajatus niin sanotusta olennaisuusanalyysistä: mikä on sidosryhmillemme vastuullisuuden ja vaikuttavuuden osalta olennaista ja miten se suhteutuu siihen, mitä itse pidämme nyt ja tulevaisuudessa tärkeänä.

Uskon vakaasti, että tässä ajassa yhdelläkään organisaatiolla ei ole varaa olla kuuntelematta sidosryhmiään, omia tärkeitä ihmisiään.

Sidosryhmien kuunteleminen on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa toimintaympäristö on nopeassa muutoksessa – oli kyse vaikkapa sitten koronapandemiasta tai Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tai yksinkertaisesti siitä, että vaikuttavuussijoittamisen ja kehitysrahoituksen kenttä sekä kansainvälinen kestävän rahoituksen ja vastuullisen sijoittamisen sääntely muuttuvat nyt nopeasti.

Kehitystyö näkyy

Miten Finnfundin missio toteutuu käytännön toiminnassa? Mitkä vastuullisuuden ja vaikuttavuuden osa-alueet ovat erityisen tärkeitä – ja mitä niistä meidän tulisi erityisesti kehittää? Miten kehitysrahoituksen ja vaikuttavuussijoittamisen kenttä tulee lähivuosina muuttumaan? Miten Finnfund on onnistunut synnyttämään ja samalla viestimään tuottamistaan kehitysvaikutuksista? Miten hyvin vastuullisuus tai läpinäkyvyys toteutuvat sijoitustoiminnassa? Muun muassa näistä asioista olimme kiinnostuneita.

Ja mitä sitten saimme vastaukseksi? Oli hienoa huomata, että Finnfundissa viime vuosina tekemämme voimakas kehitystyö näkyi myös vastauksissa – moni vastaaja kertoi huomanneensa esimerkiksi vastuullisuustyön kuten vaikkapa ihmisoikeusasioiden ja vaikuttavuuden mittaamisen kehittyneen. Avoimuuden, tiedon saatavuuden ja sidosryhmäyhteistyön kehittäminen saivat kiitosta. Finnfundin kansainvälisestikin merkittävä metsäosaaminen ja ilmastotyö tunnistettiin. Jo ennestään hyvät arvosanat monessa kohdassa nousivat ennestään – niin sisäisissä kuin ulkoisissa vastauksissa.

Myös kehitettävää löytyy. Moni vastaajista kokee tuntevansa Finnfundia vain tietystä, usein omaan työhönsä liittyvästä näkökulmasta. Myös avoimuutta, tiedon jakamista ja yhteistyötä toivotaan edelleen lisää. Otamme tästä kopin.

Kehitysrahoituksen ja vaikuttavuussijoittamisen kenttä murroksessa

On selvää, että Finnfundin tulee pysyä mukana ja parhaimmillaan etunojassa kehitysrahoituksen ja vaikuttavuussijoittamisen kehityksessä. Muutos on nimittäin nopeaa. Vaikuttavuussijoittaminen ja kehittyvät markkinat kiinnostavat. Uusia toimijoita tulee mukaan, vastuullisuuden sääntely ja standardit kehittyvät nopeasti. Toisaalta koronapandemia on tuonut uusia haasteita ja poliittisia riskejä on konkretisoitunut. Hyvien, rahoituskelpoisten investointikohteiden löytäminen ei ole aina helppoa.

Samalla on selvää, että meitä ja kaltaisiamme kehitysrahoittajia kaivataan kipeästi. Kestävän kehityksen tavoitteita ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ei voida saavuttaa ilman yksityisen sektorin panosta. YK:n mukaan kehitysmaiden on arvioitu tarvitsevan uusia investointeja jopa 4 000 miljardin Yhdysvaltain dollarin verran.

Keskustelua ja yhteistyötä

Julkaisimme juuri uuden strategian, joka ohjaa työtämme vuoteen 2025 asti. Yksi keskeinen avaus on Finnfundin ensimmäisen alueellisen toimiston avaaminen Nairobiin tänä keväänä. Myös kehitystyö jatkuu monella saralla.

Tässä työssä tarvitsemme jatkossakin teidän – hyvät sidosryhmämme, kaikki Finnfundin työstä ja kehitysrahoituksesta kiinnostuneet – palautettanne, ideoitanne ja tukeanne. Olkaa siis meihin yhteydessä myös ennen seuraavaa sidosryhmätutkimustamme. Yhteistyö ja keskustelu jatkukoon.

Kirsi Pere
Viestintäpäällikkö, Finnfund 

Lue lisää
Keep up the good work – sidosryhmätutkimus kokosi palautetta ja ideoita Finnfundin toiminnasta – Finnfund
Vaikuttavuus

Viimeisimmät uutiset:

Blogi arkisto

Sijoittamatta jättämisen riski: heikko pääsy digipalveluihin vaarantaa kestävän kehityksen tavoitteet

Sijoittamatta jättämisen riski. Se lause kiteyttää digitaalisten palveluiden saatavuuden ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden…

Vahvempi dollari Trumpin toisella toimikaudella – miten se vaikuttaa kehittyviin markkinoihin?

Donald Trump teki paluun politiikkaan, kun hänet valittiin marraskuussa toisen kerran Yhdysvaltain presidentiksi. Koska…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Ta­lous­joh­ta­jan kat­saus Q3 2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa yhteen Finnfundin avainluvut vuoden 2024 kolmannen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into…
Kuvassa Olli Sinnemaa

Talousjohtajan katsaus Q2/2024

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO Insight into Q2 2024…

Ukraina sijoituskohteena tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille – kysyntää etenkin digisektorilla

Yli kaksi vuotta hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen Venäjä miehittää noin viidennestä Ukrainan maa-alueesta, eikä rauhaa…

Sukupuolten välisen kuilun kaventaminen digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin sijoittamalla 

Finnfundin digitaalisten ratkaisujen ja infrastruktuurin tiimi perustettiin vasta pari vuotta sitten, mutta hyvän tiimihengen…

Suomella on tärkeä rooli maailman metsäkadon pysäyttämisessä

Suomen tulee rahoittaa metsä- ja luontokadon pysäyttämistä, edistää metsien kestävää käyttöä ja hallinnointia osana…

Talousjohtajan katsaus Q2 2023

Talousjohtajan englanninkielinen katsaus kokoaa avainluvut vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen osalta: CFO insight into Q2…

Terhi Koipijärvi: Strategista ajattelua, ei hallintohumppaa

Mikä on hallitustyöskentelyssä tärkeintä? Miten vetää raja operatiivisen ja strategisen ajattelun välille? Miten välttää…

Helena Arlander: 19 muutoksen vuotta Finnfundissa

Aloitin urani Finnfundissa syyskuussa yhdeksäntoista vuotta sitten. Minulta on usein kysytty, mikä näiden yhdeksäntoista…