Vaikuttavuussijoittamiselle maailmanlaajuiset standardit

Finnfund on tänään yhtenä 60 kansainvälisestä sijoittajasta sitoutunut vaikuttavuussijoittamisen yhteisiin toimintaperiaatteisiin. Maailmanpankkiryhmään kuuluvan Kansainvälisen rahoitusyhtiö IFC:n johdolla laaditut kansainväliset periaatteet tuovat vaikuttavuussijoittamiseen lisää läpinäkyvyyttä, uskottavuutta ja kurinalaisuutta.

Uuteen markkinastandardiin sitoutuneet kehitysrahoittajat, pankit ja vaikuttavuusrahastot hallitsevat yhteensä 350 miljardin vaikuttavuussijoituksia, joilla ne hakevat paitsi tuottoa, myös myönteisiä vaikutuksia ympäröivään yhteiskuntaan. Allekirjoittajat sitoutuvat hallinnoimaan nykyisiä ja tulevia sijoituksiaan uusien toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Toimintaperiaatteet määrittelevät, mikä on vaikuttavuussijoittamista. Tavoitteena on vastata käsitteeseen liittyviin epäselvyyksiin ja estää termin vesittyminen. Toimintaperiaatteiden valmistelua johtanut IFC on tehnyt yhteistyötä varainhoitajien, rahoituslaitosten ja kehitysrahoittajien kanssa.

”Uskomme, että nyt on mahdollisuus tuoda vaikuttavuussijoittaminen valtavirtaan. Olemme kunnianhimoisia – haluamme paljon lisää rahaa vaikuttavuussijoittamiseen, koska meillä ei ole aikaa hukattavaksi,” sanoo IFC:n toimitusjohtaja Philippe Le Houérou viitaten Maailmanpankkiryhmän tavoitteeseen katalysoida yksityistä rahoitusta globaaliin kestävään kehitykseen.

Suomesta tässä ensimmäisessä vaiheessa on mukana ainoastaan kehitysrahoitusyhtiö Finnfund, joka sijoittaa vastuullisiin yrityksiin kehittyvissä maissa. Finnfund tekee vuosittain 20-30 uutta sijoitusta yhteensä noin 150-200 miljoonalla eurolla.

”Finnfund on tehnyt vaikuttavuussijoittamista kohta 40 vuotta ja olemme nähneet, kuinka suuressa käännekohdassa koko rahoitusala on juuri nyt. Jos murros onnistuu, globaaliin kestävään kehitykseen voi pian virrata hyvinkin huomattavia yksityisiä rahavirtoja. Siksi näitä yhteisiä pelisääntöjä on kaivattu kipeästi jo jonkin aikaa”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.

Äskettäin ilmestyneessä raportissa IFC arvioi vaikuttavuussijoittamisen potentiaalisen markkinan olevan arvoltaan jopa 26 000 miljardia. Päästäkseen tähän lukuun vaikuttavuussijoittamisen on tarjottava sijoittajille läpinäkyvyyttä siitä, miten investoinneilla voidaan saavuttaa positiivisia, mitattavia yhteiskunnallisia tuloksia taloudellisen tuoton lisäksi. Nyt sovitut yhteiset periaatteet selkeyttävät vaikuttavuussijoittamisen markkinaa.

Toimintaperiaatteet pohjautuvat mukana olevien organisaatioiden kokemuksiin vahvojen kehitysvaikutusten ja taloudellisen tuoton yhdistämisestä ja niissä yhdistyvät julkisten ja yksityisten toimijoiden parhaat käytännöt. Vaikuttavuus on läsnä koko investointiprosessin ajan: hankkeeseen perehdyttäessä, valmistelussa, neuvotteluissa ja rahoitussopimuksen teossa sekä yhteistyössä ja jatkoseurannassa.

Lisätietoja: viestintäjohtaja Pasi Rajala, p. 0400 464 393, pasi.rajala(a)finnfund.fi

Operating Principles for Impact Management

Creating Impact: The Promise of Impact Investing

Viimeisimmät uutiset

Kaikki uutiset

Finnfundin sijoitus vauhdittaa naisten omistamien mikroyritysten pääsyä rahoituspalveluiden pariin Indonesiassa 

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund myöntää yhdessä ruotsalaisen Swedfundin ja belgialaisen BIOn kanssa yhteensä…

Rahoituspäällikkö Kuutti Kilpeläinen, Finnfund: ”Digitaalinen kuilu on merkittävä kaupallinen mahdollisuus luoda vaikuttavuutta”

Vaikuttavuussijoittaja ja kehitysrahoittaja Finnfund nosti digitaaliset ratkaisut ja infrastruktuurin tuoreen strategiansa ytimeen. Maailmanpankin arvion…
Green leaf. Photo credit Shutterstock

Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen 200 miljoonan euron vihreän ja kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainat

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund laski onnistuneesti liikkeeseen lähes 200 miljoonan euron vihreän ja…

Finnfundin ja IDB Investin sijoituksen avulla Netwey laajentaa laajakaistayhteyksiä Meksikossa 

Finnfund on tehnyt 5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen meksikolaiselle Netweylle. Yhtiön tavoitteena on laajentaa…

Finnfundin sijoitus Mountain Hazelnutsiin vahvistaa vastuullisten, elvyttävien viljelymenetelmien kasvua Bhutanissa

Bhutanin kestävän peltometsätalouden johtava toimija Mountain Hazelnuts on varmistanut ennätyksellisen 7,9 miljoonan Yhdysvaltain dollarin…

Finnfundin jatkoinvestoinnilla Fibertime edistää digitaalista osallisuutta Etelä-Afrikassa Nokian teknologian avulla

Finnfund on tehnyt 2 miljoonan euron jatkoinvestoinnin Fibertime Groupille minkä avulla yhtiö laajentaa laajakaistayhteyksiä…

Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan puheenjohtajaksi

Pohjoismaiden investointipankin (NIB) lakiasiainjohtaja ja pääsihteeri Heikki Cantell on nimitetty Finnfundin johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.…

Suomalaiset sijoittajat mukana vauhdittamassa liikenteen sähköistymistä Intiassa

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I ja suomalainen…

Finnfund jatkaa yhteistyötä mongolialaisen XacBankin kanssa, kohderyhmänä ennen kaikkea naisten omistamat mikro- ja pk-yritykset

Finnfund myöntää 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainan mongolialaiselle XacBankille. Laina on osa IFC:n johtamaa…

Finnfund sijoittaa Khan Bankiin, jolla on tärkeä rooli Mongolian vihreässä rahoituksessa ja pienyrittäjien tukemisessa

Eurooppalaiset kehitysrahoittajat tekevät hollantilaisen FMO:n johdolla 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksen mongolialaiseen Khan Bankiin.…