Case: Yalelo – Työntekijöiden ääni – videokyselyn pilotointi Sambiassa

Man feeding fish from a boat. Throwing food to the water.
Maa:  Sambia
Toimiala: Kalatalous
Finnfundin sijoitusvuosi: 2019

”Mielestäni yksi monien yritysten laiminlyödyimmistä asioista on sen ymmärtäminen, mistä ihmiset tulevat. Oletamme, että kun työntekijä saapuu töihin, kyseessä on vain hän, mutta jos yrityksellä on perustieto siitä, kuinka monta ihmistä työntekijällä on ajatuksissaan, yritys saa paremman ymmärryksen senhetkisestä työtilanteesta ja ylipäänsä työntekijästä”, Kunda Ndashe sanoo.

Ndashe työskenteli aiemmin ympäristö-, yhteiskunta-, laadunvarmistus- ja kalaterveyden päällikkönä Yalelossa, joka on Sambian johtava kalanviljely-yritys.

Yalelo toteutti yhdessä Finnfundin kanssa kyselyn, jolla kerättiin palautetta Yalelon työntekijöiltä.

”Työhön liittyvien kysymysten lisäksi halusimme ymmärtää paremmin, voiko työpaikka edistää koko perheen hyvinvointia ja miten”, sanoo Finnfundin vaikuttavuus- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Alavuotunki.

Kaikkia voidaan kuulla

Tutkimus toteutettiin Yalelon Lusakan, Siavongan ja Kitwen kaupungeissa työskentelevien henkilöiden edustavalla otannalla. Otantaan kuului hautomoiden ja ruokinnan työntekijöitä, Karibajärven kalastajia sekä muuta henkilöstöä, joka työskentelee Yalelon käsittelyvarastoissa, oppimis- ja kehitystoiminnassa, hallinnossa ja vähittäismyymälöissä.

Keskeinen ajatus oli antaa ihmisille mahdollisuus antaa palautetta ja jakaa ideoitaan suoraan ja nimettömästi. Tämän mahdollisti videokyselytekniikka, jonka on kehittänyt suomalainen teknologiayritys Work Ahead. Tekniikan avulla vastaajat voivat kuulla kysymyksen videon välityksellä omalla paikallisella kielellään ja vastata täysin anonyymisti painamalla näytöllä näkyvää kuvaketta. Toisin sanoen videokyselyyn osallistuvien ei tarvinnut osata lukea ja kirjoittaa voidakseen vastata kysymyksiin.

Vuoden 2021 alussa ja puolivälissä toteutettuun kyselyyn sisältyi 39 kysymystä neljällä kielellä: bemba, tonga, njandža ja englanti. Kysymyksiin vastasi yhteensä 228 henkilöä, mikä on yli 20 prosenttia Yalelo Zambian henkilöstöstä.

Mikä on sinulle tärkein kysymys?

Kyselyssä esitettiin useita kysymyksiä, jotka liittyivät työn laatuun, työpaikan tilanteeseen ja henkilöstön hyvinvointiin kotona. Kun kysyimme jälkeenpäin, mitä kysymyksiä ihmiset arvostivat eniten, vastaukset vaihtelivat:

”Minulle se oli kysymys siitä, voivatko työntekijöiden mielipiteet muuttaa yritystä. Se oli minulle hyvin tärkeä kysymys”, sanoi Benard Fundi, joka työskentelee varastossa Lusakassa.

”Kaikki kysymykset olivat melko mielenkiintoisia. Pidin erityisesti juomaveteen liittyvästä kysymyksestä. Mielestäni vesi on yhtä kuin elämä, joten tämä kysymys on kaikille tärkeä. Saamme puhdasta juomavettä joka päivä”, sanoi Bertha Chipili, Busekon myymäläpäällikkö Lusakassa.

Yleisesti ottaen ihmiset arvostivat mahdollisuutta antaa palautetta ja tulla kuulluksi. Kyselyn jälkeen saadun palautteen perusteella saimme tietää, että joillekin työnantaja esitti vastaavanlaisia kysymyksiä ensimmäistä kertaa.

”Minulta ei ole koskaan kysytty tällaisia kysymyksiä”, sanoi siavongalainen kalojen lajittelija  Charles Hakantu. ”Tämä antaa työntekijöille tunteen siitä, että yritys ajattelee meitä.”

Man looking at his mobile phone.

Minulta ei ole koskaan kysytty tällaisia kysymyksiä. Tämä antaa työntekijöille tunteen siitä, että yritys ajattelee meitä.

Entistä sitoutuneemmat työntekijät ja enemmän kasvumahdollisuuksia

”Tutkimus tarjosi meille tilaisuuden olla vuorovaikutuksessa eri toimipisteiden ja organisaation eri tasoilla työskentelevien työntekijöiden kanssa. Saimme myös syvällisemmän käsityksen työntekijöiden yhteiskunnallisesta taustasta”, sanoo Mwene Banda, vastaava HR-liiketoimintakumppani, Yalelo

”Henkilökohtaisesti kysely muutti tapaani olla vuorovaikutuksessa kunkin työntekijän kanssa. Kun tunnen heidän taustansa ja haasteet, joita he kohtaavat, voin suhtautua työhöni HR-ammattilaisena entistä inhimillisemmin”, hän jatkaa.

Yalelo on lisännyt ponnistelujaan sisäisen urakehityksen edistämiseksi ja ryhtynyt toteuttamaan osastojen välisiä siirtoja ja työpaikkojen vaihtoja. Tämä vastaa osaltaan siihen, tuntevatko työntekijät, että heillä on mahdollisuus kehittyä organisaatiossa. Yalelolla on nyt viisi työntekijää, jotka toimivat ylemmissä tehtävissä, ja se on onnistunut kartoittamaan koulutuksellisia pätevyyksiä, joita tarvitaan tehtävien täyttämiseen komennusperusteisesti. Yksi näistä henkilöistä on Kunda Ndashe, joka on sittemmin ylennetty tuotannon vastaavaksi apulaisjohtajaksi.

Lisäksi Yalelo on nostanut suorituskyvyn hallinnan tasoa ja pyrkii parantamaan esimiesten ja työntekijöiden välisiä suhteita niin, että työntekijät kokevat esimiesten huolehtivan heistä ihmisinä.

Yalelo on myös nimennyt tiettyihin työyksiköihin henkilöstöhallinnon työntekijöitä, jotka järjestävät säännöllisesti henkilöstötyöpajoja edistääkseen ymmärrystä keskeisistä työsuhdeasioista. Tähän kuuluu muun muassa tiedotustilaisuuksien järjestäminen ja henkilöstön mahdollisuus esittää kysymyksiä palkkalaskelmiin sisältyvistä lisäkorvauksista, kuten ylityökorvauksista ja eri työvuorojen korvauksista.

Akakamba Masiyanga vastaa kyselyyn Lusakassa.

Suhteen vahvistaminen

Kysely oli osa Finnfundin käynnistämää pilottihanketta, jonka tarkoituksena on tukea sijoituskohteita keräämään ja analysoimaan paremmin sidosryhmiltä saatua palautetta ja vaikuttavuustietoa. Näin voidaan saada arvokasta tietoa yrityksen toiminnan, toimintatapojen ja prosessien kehittämiseksi.

Lisäksi tutkimuksella voidaan vahvistaa suhteita tärkeisiin sidosryhmiin, kuten työntekijöihin, naapureihin, kumppaneihin ja tavarantoimittajiin.

”Meille kehitysrahoittajana ja vaikuttavuusinvestoijana on todella tärkeää tavoittaa ihmiset suoraan ja oppia heiltä. Meidän on ymmärrettävä paremmin, miten sijoituskohteemme vaikuttavat niiden sidosryhmien elämään. Tämäntyyppiset tutkimukset lisäävät myös ymmärrystämme siitä, miten ihmiset selviytyvät äkillisistä häiriöistä ja miten nopeasti he pystyvät palautumaan niistä”, Kaisa Alavuotunki sanoo.

”Erityisesti koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten keskellä tämä on tarjonnut sekä meille että yrityksille mahdollisuuden kerätä palautetta ja vaikutustietoa suoraan avainhenkilöiltä”, hän lisää.

Kodin ja työpaikan elämänlaatuun liittyvät kysymykset

Kyselyssä oli sekä työhön että kotiin liittyviä kysymyksiä. Työn laatua koskevia kysymyksiä olivat muun muassa:

  • Viestivätkö esimiehesi riittävästi työturvallisuudesta?
  • Saatko palkkaa ylitöistä? Kohdellaanko työpaikallasi kaikkia tasapuolisesti? Riippumatta yksilöllisistä ominaisuuksista, kuten alkuperästä, uskonnosta tai poliittisista mielipiteistä,
  • kohdellaanko miehiä ja naisia tasa-arvoisesti työpaikallasi?
  • Oletko koskaan kokenut seksuaalista häirintää tässä työpaikassa?
  • Tarjoaako yritys sinulle mahdollisuuksia oppia ja kehittyä ammatillisesti?

 

Perhe-elämää, hyvinvointia ja elintasoa koskevia kysymyksiä olivat muun muassa:

  • Kuinka moni kotitaloutesi aikuisista työskentelee virallisena työntekijänä? Tällä tarkoitetaan työskentelyä virallisessa ympäristössä ja/tai palkan saamista.
  • Onko kotisi liitetty sähköverkkoon?
  • Onko kotisi turvallinen ja tarpeisiisi sopiva?
  • Onko sinulla ja perheelläsi mahdollisuus saada puhdasta juomavettä joka päivä?
  • Onko sinulla ja perheelläsi tarvittaessa pääsy asianmukaiseen terveydenhuoltoon?
  • Onko sinulla ja perheelläsi yleisesti ottaen riittävästi ruokaa?

 

Kyselyn keskeisiä tuloksia

  • 96 % vastaajista vastasi ”kyllä” tai ”osittain”, kun heiltä kysyttiin, huolehtivatko työntekijät hyvin turvallisuudestaan.
  • 93 % uskoo, että työntekijöiden hyvät ehdotukset tai asianmukaiset valitukset johtavat muutoksiin.
  • 93 % vastaajista vastasi ”kyllä” tai ”osittain”, kun heiltä kysyttiin, onko heidän ja heidän perheidensä saatavilla puhdasta juomavettä päivittäin.
  • 93 % vastaajista vastasi ”kyllä” tai ”osittain”, kun heiltä kysyttiin, onko heillä ja heidän perheillään pääsy terveydenhuoltoon.
  • 91 % tuntee olonsa päivittäin motivoituneeksi tullessaan töihin.
  • 85 % kokee, että miehiä ja naisia kohdellaan työpaikalla tasa-arvoisesti.
  • 19 % elää todennäköisesti kansallisen köyhyysrajan alapuolella.

Katso video: Voices of the employees – piloting a video survey in Zambia

Julkaistu 23.1.2024